Hétezer éves sírokat találtak Alsónyéknél

Egyedülálló leleteket találtak régészek a Tolna megyei Alsónyék határában, az M6 – os autópálya nyomvonalán folyó ásatáson. A 7000 éve itt élt, úgynevezett lengyeli kultúra nyomaira bukkantak a kutatók. A sírokból ékszerek, edények és harci eszközök kerültek elő. Oszlopokra épített házak maradványait is megtalálták. A leletek alapján a régészek egészen pontosan megtudták, hogyan éltek itt az emberek a kőkor végén, kétezer évvel az egyiptomi piramisok megépítése előtt.

Két kőbalta, egy harci fejsze, egy buzogány, meg egy kőkés. Ezek kerültek elő az egyik legnagyobb, hétezer éves sírból. Az eszközök nem csak azt jelentik, hogy vezért temettek ide, hanem azt is, hogy az illető gazdag volt és kiváló harcos. Az M6-os autópálya nyomvonalán folyó ásatáson eddig 300 sírt, 10 oszlopokra épült házat, agyagverő gödröket és különböző műhelyek maradványait találták meg.

“Ami a lelőhely érdekességét adja, az óriási nagyméretű település, ami komoly, magas szintű szervezettségről árulkodik, mind a házak helyzete, gödrök, sírcsoportok alapján, és olyan gazdag temetkezéseket találtunk eddig, ami a korábban a szintén Tolna mehgyei Lengyel nevű településnél talált leletek alapján elnevezett lengyeli kultúrában egyedülálló” – mondta a Független Hírügynökségnek Osztás Anett régész.

A vezér sírjából előkerült egy nagy agyagedény, benne három kisebbel, amelyekbe valószínűleg a főnők kedvenc ételeit temették el a halottal együtt. Az itt élők ugyanis hittek a halál utáni életben. A nagy agyagedényre egy kagylóövet és egy kisebb nyakláncot is ráfűztek, ami azt jelzi, hogy az itt élők tengeri népekkel kereskedtek. A csontok alapján még az is kiderült, hogy az itteniek tartottak kutyát, volt háziasított tehenük, sokat vadásztak őzre meg szarvasra, és gabonaféléket ültettek a házak köré.