Hetente 30 uniós riasztás fut be a Fogyasztóvédelmi Hatósághoz

Hetente átlagosan 30 riasztást kapnak a magyar fogyasztóvédők az úgynevezett RAPEX-rendszeren keresztül. Az Európai Unió tagállamai ezen keresztül értesítik egymást, ha veszélyes termék került forgalomba. A legtöbb bejelentés még mindig a gyermekjátékok miatt érkezik. A szakemberek szerint nem a veszély nőtt, hanem a biztonsági intézkedések lettek jobbak.

A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatósághoz átlagban heti 30 figyelmeztetés fut be a veszélyes termékekről a Közösségi Gyors Tájékoztatási Rendszeren, vagyis a RAPEX-en keresztül más uniós tagállamokból. A legtöbb bejelentés a karácsony előtti időszakban jön, és majdnem minden harmadik a veszélyes gyermekjátékok miatt. Ezután következnek a gépjárművekkel, elektromos és világító berendezésekkel, majd a kozmetikumokkal kapcsolatos panaszok. A gépjárművek esete azért speciális, mert a hibás alkatrészeket gyakran maguk a gyártó cégek vonják vissza, vagyis nem a felügyelők rendelik el a termékek visszahívását – mondta a Független Hírügynökségnek Klima Katinka, a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság sajtóreferense.

A riasztások többségét, az összes 23 százalékát azért adják ki, mert a termék valamilyen sérülést okozhat. Az esetek 15-15 százalékában fulladást vagy áramütést szenvedhet a felhasználó, 13 százalékban kigyulladhat a hibás termék, míg 13 százalék valamilyen kémiai veszélyhelyzetet, például mérgezést okozhat. A legtöbb riasztás Németországból fut be a RAPEX-rendszerbe, ezután Görögország, Szlovákia, Magyarország és Spanyolország következik – tette hozzá Klima Katinka.

Az Európai Bizottság tavaszi, átfogó jelentése szerint egy év alatt másfélszeresére nőtt az európai piacról kivont veszélyes termékek száma. Míg 2006-ban 1051 riasztás futott át a RAPEX-rendszeren, addig 2007-ben már 1605. Ez azonban nem azt jelenti, hogy több veszélynek vannak kitéve a tagállamok lakói. Éppen az ellenkezőjéről van szó: a tagállamok piacfelügyeleti kapacitása évről évre javul, és a korábbiaknál hatékonyabb az együttműködés. A jelentés arra is rámutatott, hogy még mindig a kínai termékek akadtak fenn leginkább a minőségi szűrőn. Ennek az egyik oka, hogy onnan érkezik a legtöbb áru Európába, illetve a tavaly nyári, tömeges termékvisszavonások után a felügyeletek is jobban figyelnek a kínai importra. Az Európai Unió fogyasztóvédelmi biztosa, Meglena Kuneva áprilisban bejelentette, hogy az EU, az Amerikai Egyesült Államok és Kína termékbiztonsági csúcstalálkozót tart 2008 novemberében.

Az Európai Unió élelmiszerbiztonsági gyors riasztási rendszere, a RASFF is hatékonyan működik. Tavaly rekordszámú, több mint 7300 riasztást adtak ki, a többségüket dioxinnal és higannyal szennyezett halkészítmények miatt. Az élelmiszerek zöme kínai, török és amerikai gyártmány volt – adta hírül a Független Hírügynökség csütörtökön.