Heteken belül rendet tehetnek a fővárosi Nagymező utcában

Néhány héten belül megkezdődhet a VI. kerületi Nagymező utca ideiglenes rendbetétele Budapesten. Ehhez az önkormányzat közbeszerzési eljárást ír ki, várhatóan jövő héten. A helyreállítás költsége körülbelül 20 millió forint lesz – mondta a helyszíni bejárást követően szerdán Verók István, a kerület polgármestere.

A Nagymező utcába tervezett mélygarázs építési engedélyét korábban az ügyészség megóvta, ezt a közigazgatási hivatal elfogadta és új eljárásra kötelezte az építtetőt. Ennek idejére az önkormányzat úgy döntött, hogy rendbe kell tenni az érintett területet. Ez eredetileg a kivitelező dolga lett volna, kedden éjfélig azonban nem kezdték el a munkát.

Az önkormányzat így átvállalja ezt a feladatot, csütörtökön hivatalosan is átveszik a területet, és várhatóan egy héten belül közbeszerzési eljárást írnak ki. A tervek szerint ez újabb egy hetet vesz igénybe, és utána foghatnak majd hozzá az utcarész ideiglenes rendbetételéhez – mondta Verók István. Először a sittet és törmeléket szállítják el, a felbontott járdára járófelület tesznek, majd az úttestet a járdától elválasztó palánkok is eltűnhetnek. Ennek költségét még nem tudni pontosan, de várhatóan 20 millió forint körül lesz – tette hozzá a polgármester.

A beruházó tavaly februárban kezdte meg jogerős építési engedélye mellett a mélygarázs építését, amely ellen társadalmi szervezetek és a helyiek már november óta folyamatosan tiltakoznak. Az engedély ellen a Fővárosi Főügyészség még év elején óvást emelt, ezt pedig a közigazgatási hivatal elfogadta és egyben új eljárásra kötelezte az építtetőt. Utóbbit már a XIII. kerület intézi, de az eljárás várhatóan elhúzódik – nem kizárt ugyanis, hogy a majdani döntést első- és másodfokon is megtámadják.