Sátoraljaújhely

2019.06.11. 10:00

Sátoraljaújhelyi vizsgamunka

Az Újhely és a Nagy háború című időszaki tárlat elismerése.

Bánhegyi Gábor

Fotó: Bánhegyi Gábor

Mindkét sátoraljaújhelyi közgyűjtemény bemutatkozását élénk figyelem kísérte a közelmúltban megrendezett múzeumok világnapján Budapesten. Az eseményen a Múzeumkertben szervezett programon adták át a Pulszky Társaság által meghirdetett Év Múzeuma és Év Kiállítása díjakat, okleveleket is. Az Év Kiállítása címre egy tucat pályázó jelentkezett, és közülük oklevelet kapott a Petőfi Irodalmi Múzeum Sátoraljaújhely Kazinczy Ferenc Múzeumának az Újhely és a Nagy háború című időszaki tárlata. Az elismerés azért is jelentős, mert a kiállítás elsősorban az első világháború helyi vonatkozásait mutatja be, mégis az egyik legjobbnak ítélte meg a szakmai zsűri.

Bevonni a várost

– Ez a mi közösségünk számára tulajdonképpen egy vizsgamunka volt – mondja Ringer István, az újhelyi múzeum igazgatója. – Pár évvel ezelőtt pályáztam meg és vettem át a múzeum irányítását. Korábban Sárospatakon a Rákóczi Múzeumban dolgoztam, így ez a munka alapvetően nem volt idegen számomra. Évekig tanultuk a kollégákkal együtt, hogy működik egy múzeum, mi az, amivel be tudjuk hívni a látogatókat az épületbe, de ez volt az első olyan kiállítás, amelyet saját kútfőből találtunk ki és valósítottunk meg. Ráadásul ez egy valódi csapatmunka volt.

Az értékeléskor azt emelték ki egyebek mellett, hogy ez tulajdonképpen egy közösségi kiállítás és ez valóban így is van. Sátoraljaújhely az I. világháború idején fontos szerepet játszott, különösen a város kórháza, így feltételeztük, az itt élőknek lehetnek emlékei, tárgyai ebből a korból, ezért bevontuk a város polgárait is a kiállítás berendezésébe. Körülbelül negyvenen adtak be hasznosítható tárgyakat a tárlat anyagába, ami megítélésem szerint egy jelentős szám. A gesztus is fontos, így a városban élők még jobban magukénak érezhetik a kiállítást, ami az év végéig még biztosan látogatható. Nem véletlenül a múzeumban található Kávéházhoz vezető folyosón rendeztük be a kiállítást, mert így sikerült a Kávéházat is élhetővé tenni, amelyben minden héten az adott korszakkal foglalkozó előadásokat tartunk vendéglátással egybekötve.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában