Hetedhét csoda

Bő fél éve hozták nyilvánosságra: olyan, csúcstechnológiát képviselő PET-CT központ nyílik, hazánkban elsőként Budapesten. De hozzájutnak-e a megyénkbeliek a “rák elleni csodafegyverhez”?

Bő fél éve hozták nyilvánosságra: olyan, csúcstechnológiát képviselő PET-CT központ nyílik, hazánkban elsőként Budapesten, amely egyik fő előnye, hogy a rákos elváltozásokat nagyon korai stádiumban is kimutathatja, s fellelheti a szervezetben esetleg meglévő, másképp jelenleg ki sem mutatható áttéteket is. Akkor megírtuk: az új berendezés, legalábbis kezdetekben OEP-támogatás nélkül üzemel majd, így vizsgálat tetemes költséget vagy saját zsebből fizeti valaki, vagy magán-egészségbiztosítókon keresztül, esetleg alapítványi támogatással. Akkor megtudtuk: további 8 ilyen központra adtak be igénylést, közülük az egyik szakmai pályázat egy miskolci telepítését szorgalmaz.

Vajon mi történt azóta? – tudakoltuk dr. Poller Imre főorvostól, a megyei kórház sugárterápiás intézetének vezetőjétől.

Hét a biztos

– Voltaképp történtek lépések, de – ha úgy vesszük, előre és hátra is. Azóta két központ működik, mindkettő Budapesten. Ezek közül az egyik olyan kapacitású, hogy akár fél Magyarországot is képes volna ellátni. Az OEP azonban eddig még egyiket sem fogadta be, így a vizsgálatok költségét alapítványi pénzből kell előteremteni, illetve a betegnek kell állnia.

Mint megtudtuk, a miskolci sugárterápiás intézet szakmai indoklása alapján (áttétkeresés, illetve pontos daganatmeghatározás miatt) eddig 7 beteg esett át PET-CT-vizsgálaton, közülük 5 még a berendezés technikai kipróbálásának idején, amikor még nem kellett fizetni érte. A további 2 beteg közül az egyik saját zsebből fizette ki a 290 ezer forintot, a másiknak sikerült elnyernie az alapítványi támogatást. Ezen túlmenően 2 beteg vizsgálatának előkészítése van folyamatban, egyikük szintén magára vállalta a költséget.

Még befogadatlan

Arról a főorvosnak nincs információja, hogy akár más orvos javaslatára, akár egyéni kérésre hány további megyénkbelit vizsgáltak, illetve kezeltek a médiában “rák elleni csodafegyverként” emlegetett orvosi berendezéssel. Egyelőre ugyanis előnyt élvezhetnek azok, akik képesek meglelni a kivizsgáláshoz vezető utakat.

Azt viszont megtudtuk: az érintett szakemberek szeptember közepére tervezik azt az egyeztető megbeszélést, amely során tisztáznák, milyen jogosultság mellett történhetne a beutalás, amennyiben – s reméljük, erre sem kell soká várni – finanszírozná az OEP a kezeléseket.

SzK