Hét végén ismét a polcokon lesz az újra gyártott Túróvarázs és Krémes duó

A hét végén ismét a boltok polcain lesz az újra gyártott sárgabarackos Túróvarázs és Krémes duó nevű termék – jelentette be szerdán Szautner Péter, a gyártó Friesland Hungária kereskedelmi igazgatója. Bár a szakhatósági vizsgálatok megállapították, hogy a két termék teljesen hibátlan, dioxint nem tartalmaz, az egészségre semmilyen kockázatot nem jelent, a gyártó tartja magát múlt heti ígéretéhez és a korábban visszahívott sárgabarackos termékeit megsemmisíti.

A kereskedelmi igazgató felhívta a figyelmet, hogy a Friesland még a szakhatósági felhívás előtt elküldte laboratóriumi vizsgálatra a készítményeit, és annak ellenére visszahívta a két terméket a boltokból, hogy saját belső vizsgálatai alapján azok kifogástalanok voltak. Ezt erősítette meg a hivatalos tesztelés eredménye is. Hozzátette: Sajnálják, hogy hibátlan termékeket semmisítenek meg, de a gyártó ezzel is szeretné megerősíteni a fogyasztói bizalmat. Azt is elmondta: a napokban elkezdik újra gyártani a hibátlan sárgabarackos Krémes Duót és Túróvarászt, amely várhatóan a hétvégén már a boltok polcain lesz.

A gyártó nem kívánt adatokat ismertetni arról, hogy pontosan hány doboz hibátlan sárgabarackos terméket hívta vissza és semmisítenek meg, és ennek alapján mekkora kár érte a céget. Egyrészt azért nem, mert egyelőre nehéz megbecsülni: a vevők megingott bizalma miatt mekkora a bevételkiesés. Másrészt a versenytársak miatt sem szeretnének üzleti adatokat elárulni. Így Szautner Péter egyelőre arra a kérdésre sem kívánt válaszolni, hogy a cég akar-e, és ha igen kik ellen kártérítési eljárást kezdeményezni. A kereskedelmi igazgató annyit árult el: a Friesland 2006-os árbevétele 43 milliárd forint volt, és amiatt, hogy fókuszba került a gyártó illetve két terméke, a múlt héten a tavalyi heti átlaghoz képest csökkent a bevételük.

A kereskedelmi igazgató elmondta, hogy szerinte épp azok a felelősen viselkedő cégek kerültek a dioxinnal szennyezett guargumi ügy kapcsán reflektorfénybe, akik eleget tettek valamennyi kötelezettségüknek, és jelentkeztek a hatóságnál. A Friesland velük együtt szeretne létrehozni egy közös szervezetet, abból a célból, hogy a hasonló esetekben közösen léphessenek fel.

A szakhatóság honlapján, www.oevi.hu, jelenleg 3 cég szerepel, amelynek egyes termékeiről megállapították, illetve feltételezik, hogy a bennük lévő guargumi szennyezett. A cseh Agrana sárgabarack készítményét több magyarországi cég is felhasználja, ezért szerepel a listán, bár egyelőre még nem bizonyosodott be, hogy a hazánkba szállított lekvár szennyezett. A cseh szakhatóság ugyanis még nem zárta le a vizsgálatot. A másik két termék, a Herba Natumi szójaitala és a Store Kft cappuccino pora pedig nem került kereskedelmi forgalomba.