Hét települést „itatnak”

Hét települést „itatnak”
Hét települést „itatnak”
Geszteréd – Napjainkban közel 45 ezer ember vízellátásáról gondoskodik a geszterédi telep. tudnivalók az ivóvízről [.pdf – 28KB]

Kis ünnepségnek adott a napokban helyet Geszteréden a Geszterédi Regionális Vízmű Víztermelő Telepe. A telepet üzemeltető Tiszamenti Vízművek Rt. szervezte a rendezvényt a víz világnapja, illetve a telep megalapításának harmincadik évfordulója alkalmából.

Szerencsére Magyarországon megszokott, természetes dolog, hogy a csapból bármikor ivóvízhez jutunk. Ebben nagy szerepe van a geszterédi vízműnek is, amely 1977. február 14-én kezdte meg működését. Kezdetben az az igény hozta létre, hogy Hajdúhadház és Téglás lakosságát már nem tudta ellátni a Hajdúsági Iparművek telepe.

Keresni kezdtek használható ivóvízbázist, s úgy leltek rá a Geszteréd-Bököny között a mélyben rejlő rétegvízre. Nemsokára Bököny és Geszteréd is rákapcsolódott erre a hálózatra, majd amikor kiépült egy távvezeték, Újfehértóra és Érpatakra is eljuthatott a geszterédi víz.

Bocskaikert 1986-ban kapcsolódott rá a rendszerre, s így napjainkban közel 45 ezer ember vízellátásáról gondoskodik a telep, illetve húsz dolgozója. Mátyus Irén, az rt. vezérigazgatója reményét fejezte ki, hogy a vízműtelepnek nemcsak múltja van, hanem jövője is.

Elkezdődött a több megyét érintő ivóvízfejlesztési program II. üteme, amelynek célja, hogy minden településen tiszta és egészséges vizet ihassanak kicsik és nagyok. A vezérigazgató köszönetet mondott mindazoknak az egykori és jelenlegi szakembereknek, akik munkájukkal hozzájárultak a telep megvalósításához, működéséhez, majd ajándékokkal kedveskedett a telep dolgozóinak.

Megyesi Csaba üzemigazgató arról szólt lapunk érdeklődésére, hogy a telep rétegvizet termel, amelyet tisztít, előkezel, s a hálózatba juttat. Rendszeresen ellenőrzik a vízbázist, mennyire jut vissza a víz a mélybe.

A telep napi kapacitása 8 ezer köbméter. Ez a mennyiség megfelel az ellátandó terület igényeinek, azonban ha szükséges, tudják növelni a kitermelés kapacitását.

– M. Magyar László –