Hét településen szelektív hulladékgyűjtés Fejérben

Október eleje óta házhoz megy a szelektív hulladékgyűjtő autó Fejér megye hét településén. Három megyei hulladékszállító cég kísérleti jelleggel indította el az akciót, az első eredmények alapján kétszer annyi szemetet tudnak begyűjteni, mint a hulladékgyűjtő szigeteken. Az érintett helységek önkormányzatai később döntenek arról, hogy állandó jelleggel bevezetik-e a jövőben a plusz szolgáltatást. A hét településen – Polgárdi, Alsótöbörzsök, Besnyő teljes területe, Székesfehérvár, Gárdony, Velence és Agárd egyes részei – egyébként vannak hulladékgyűjtő szigetek, de most házhoz megy a szelektív hulladékgyűjtő autó rendszeresen. Van hol hetente, van, ahol kéthetente, illetve havonta. A lakók külön zsákokat kapnak, amibe szétválogatva gyűjtik a papírt és a műanyagot.

A három Fejér megyei hulladékszállító cég első tapasztalatai alapján körülbelül kétszer annyi papír és műanyag gyűlik így össze, mint a hulladékgyűjtő szigeteken. A kísérlet célja az ömlesztett hulladék mennyiségének csökkentése, a hulladéklerakók élettartamának növelése.

Az akció Fehérváron november végéig, a többi településen pedig december végéig tart. Hogy bevezetik-e be véglegesen a házhoz menős szelektív hulladékgyűjtést ezeken a településeken, azt a képviselő-testületek döntik el. Ettől függetlenül az akciót a jövőben is folytatják majd – mondta a Független Hírügynökségnek Rákos András, a fehérvári Depónia Kft. műszaki igazgatója.