Helyi gazdaság

2013.01.28. 11:13

Ajándékot hozott a miniszter

Hortobágy - A nemzeti park irányítása alá kerül a génmegőrző kft.

Hortobágy - A nemzeti park irányítása alá kerül a génmegőrző kft.A Hortobágyi Természetvédelmi és Génmegőrző Nonprofit Kft. vagyonkezelői jogait a jövőben a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatósága fogja gyakorolni – jelentette be Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter hétfőn délelőtt, az ország nemzeti parkjait meglátogató körútja utolsó állomásán. Az idén 40 éves HNP születésnapi ajándékának nevezte a döntést.

A kft. szervezeti működésében és létszámában nem terveznek változást. Az átalakítás célja a gazdálkodás és a természetvédelem szempontjainak jobb összehangolása – indokolt a miniszter. A nemzeti park a génmegőrző kft. kezelésébe tartozó mintegy 16 ezer hektárnyi területből 6-8000 hektárnyi, illetve további 6820 hektár, a nemzeti földalaptól a HNP-hez átkerülő földterületre ír majd ki pályázatot a környékbeli gazdálkodók számára, legeltetés céljára.

Szilágyi Gábor, a HNP igazgatója beszámolt arról, hogy 2010 óta 5830 hektár területre kötöttek szerződést a gazdákkal, több mint 600-at, és jelenleg 1850 hektár szerepel pályázati kiírásban. Mindez összesen mintegy 20 ezer hektár, s azt szeretnék, ha idén szeptemberre valamennyi szerződésben lenne.

HBN-SZT

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!