Hét évvel a szétválasztás után meghalt a sziámi ikerpár egyik tagja

Elhunyt annak a nepáli sziámi ikerpárnak az egyik tagja, akit hét évvel ezelőtt egy maratoni operáció során választottak szét Szingapúrban – közölte szerdán a katmandui Model Kórház. A nyolcéves Ganga Shrestha légzési problémák miatt halt meg – mondta Basanta Pant, a nepáli kórház idegsebésze.

Az orvos kiemelte: a kislány az operáció óta mindig egy kicsit gyengébb volt, mint a testvére, Jamuna. Az idegsebész hozzátette: Gangát tüdőgyulladás és agyhártyagyulladás miatt hétfőn szállították a nepáli főváros kórházának intenzív osztályára, ahol kedden hunyt el.

Az ikrek összenőtt koponyával születtek 2000-ben. Egy évvel később egy szingapúri kórház idegsebész-csoportja maratoni, összesen 97 órás műtétet hajtott végre a kislányokon, amelynek eredményeként szétválasztották őket. Az operációt végző orvosok lemondtak a tiszteletdíjukról, a szingapúriak pedig összesen 660 ezer dollárt (98 millió forint) gyűjtöttek össze a gyerekek megsegítésére.

A kislányok a műtét után visszatértek Nepálba, és azóta is Katmanduban éltek szüleikkel. A szétválasztást követően azonban – amelynek során Ganga agykárosodást szenvedett, Jamuna pedig járásképtelenné vált – a gyerekek további kezelésre jártak Szingapúrba. Az ikrek nagyapja a The Straits Times című napilapnak nyilatkozva azt mondta: Jamuna nagyon nehezen tudja elfogadni testvére halálát, és képtelen abbahagyni a sírást.