Nagyvilág

2012.02.15. 14:23

Ivica Dacic: Szerbia Oroszország felé fordul, ha nem kapja meg az uniós tagjelölti státuszt

Belgrád, 2012. február 15., szerda (MTI) - Ha Szerbia uniós tagjelölti státusza "kútba esik", akkor az Európai Unió (EU) népszerűsége csökkenni fog Szerbiában és fennáll a lehetősége annak, hogy Belgrád Oroszország felé fordul.

Belgrád, 2012. február 15., szerda (MTI) - Ha Szerbia uniós tagjelölti státusza "kútba esik", akkor az Európai Unió (EU) népszerűsége csökkenni fog Szerbiában és fennáll a lehetősége annak, hogy Belgrád Oroszország felé fordul.

 

Ivica Dacic szerb miniszterelnök-helyettes és belügyminiszter fenti kijelentése a Vecernje novosti című napilap szerdai kiadásában megjelent interjúban hangzott el.

Dacic szerint a Pristinával folytatott párbeszédben ragaszkodni kell az ENSZ Biztonsági Tanácsa 1244-es számú határozatához, és nem szabad megengedni, hogy Koszovó a nemzetközi fórumokon "aránytalanul" képviseltesse magát.

Arra a kérdésre, hogy mi van akkor, ha márciusban Szerbia nem kapja meg az uniós tagjelölti státuszt, Dacic a következő kijelentést tette: "Szemmel látható, hogy a (szerb) nép nagy rokonszenvet érez Oroszország iránt és mindinkább csökken az Európai Unió népszerűsége".

Ivica Dacic úgy vélte: "Az Egyesült Államok számára bizonyára gondot jelentene, ha Szerbiában orosz katonai támaszpont létesülne".

"Ahhoz, hogy senkinek ne jusson eszébe az, hogy (Szerbia) az oroszoknak támaszpont építését ajánlja fel, nos ahhoz az Európai Uniónak és az Egyesült Államoknak elfogulatlan politikát kell folytatnia velünk szemben. Ha az Egyesült Államoknak érdekében állna, hogy nyélbe üssünk egy nagy megállapodást Koszovó ügyében, akkor a mi érdekünk talán az lenne, hogy belépjünk a NATO-ba. Nyilvánvaló azonban, hogy ők nem akarnak ilyen megállapodást" - hangsúlyozta Ivica Dacic.

A szerb politikus szerint az EU és az Egyesült Államok a szerbiai választások miatt nem fog "puhítani" álláspontján, "mert olyanokkal működik együtt (Szerbiában), akikről feltételezik, hogy Tadic örökébe léphetnek".

Dacic következetesen úgy véli, hogy a szerb Demokrata Párt (DS) és a Szerb Haladó Párt (SNS) megpróbál majd összehozni egy szakértői vagy átmeneti kormányt, ha a választások után más milyen többség nem jönne létre. Arra a kérdésre: igaz-e, hogy a DS felkínálta neki a kormányfői posztot, Dacic azt válaszolta, "erről nem tárgyaltak és e tisztség elnyerése nem alapvető célja".

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!