Hét év után Derecskének áll a zászló

By Fabók Ágnes
Akt.:
Derecske, Létavártes – Menyhárt Károly szerint ez a döntés nemcsak Létavértest érinti hátrányosan.

A pártállami állapotok visszatérésétől tart Létavértes független polgármestere, Menyhárt Károly, aki a parlament május 23-i döntése kapcsán arról beszélt lapunknak, nem érti, miért változtatták meg a Derecske-Létavértesi kistérségi központot Létavéresről Derecskére. Mint mondta Márton Attila fideszes országgyűlési képviselő egyéni indítványában olyan dolgokat sorolt fel a változtatás indokaiként, melyek egyrészt tévedést tartalmaznak, másrészt félreérthetőek.

Kételkedik, cáfol

– Azt írta, hogy politikai nyomásra jelölték ki 2004-ben Létavértest, én meg azt kérdezem, milyen politikai nyomásra? Gondoljunk csak bele, ha ez valóban így lett volna, elveszik a szárnyvonalat a településtől?! – adott hangot megdöbbenésének Menyhárt Károly. – Kétlem azt is, hogy valóban Derecske töltötte be a központi szerepet, mert Hajdúbagostól Bagamérig, sőt még a berettyóújfalui kistérségből Pocsajról és Esztárról is hozzánk járnak okmányirodába, itt lesz a kistérségi járóbeteg szakrendelő, többek között azért, mert hét településről például csak sárándi átszállással lehet eljutni Derecskére, ami megnehezíti az ott élők dolgát. Nem értem tehát, hogy milyen közlekedési és gazdasági okok indokolták a döntést valójában, hogy miért kellett „feláldozni” 7-8 települést „valaminek az oltárán” – kérdezte a létarvétesi polgármester. Sérelmezte továbbá, hogy értesülése szerint ezt az előterjesztést az aktuális szakbizottság nem is tárgyalta.

– Értem én, hogy ez a döntés, ha kialakítják a járási központokat, fontos lesz Derecskének, csak azt nem, hogy miért is tartozott ezzel Márton Attila nekik, mert ezt mondta, pedig nálunk is legalább annyian szavaztak rá (arányaiban), mint ott – adott hangot keserűségének a létai polgármester.

Pártállami idők

Megemlítette, a pártállam idején, a 60-as években a nagylétai járást azért vitték el Derecskére, mert a határ mellett „veszélyes volt fejleszteni”. – Elvitték a járási székhelyet, a gimnáziumot, a gépállomást és az ÁFÉSZ központot. E hátrányok leküzdésével tudott kistérségi központtá válni Létavértes, tehát van mit felmutatni.Két dolgot nem szeretnénk, az egyik, hogy megint nulláról kelljen kezdeni, a másik, hogy Derecske Létavértes hátán másszon fel – mondta Menyhárt Károly.

Volt szakbizottsági tárgyalás

Lapunk megkeresésére Márton Attila, 1998-óta a térséget képviselő fideszes honatya kapásból cáfolta a létai polgármester szakbizottságra vonatkozó értesüléseit. – Nem is szavazhatott volna a ház a módosító indítványról, ha azt előbb nem tárgyalja meg a bizottság, s nem lett volna részletes vita. Az viszont tény, hogy nem önálló indítványként, hanem már benyújtott törvényjavaslathoz módosító indítványként (a Dunaújváros környéki képviselők kezdeményezése) csatolva vizsgálták – mondta.

„Tartoztak ennyivel”

S, hogy „tartozott ennyivel Derecskének”? Megerősítette. – Már 2004-ben a kistérségek kialakításakor is azt az álláspontot képviseltük, hogy a kistérségi központ csak Derecskén lehet, hiszen gazdaságilag és tradicionálisan is az az indokolt, akkor – s ezt mind jól tudjuk, vissza lehet keresni az országgyűlési jegyzőkönyvekben – politikai nyomásra (mivel a törvényt kormányzati szinten előkészítő politikus, Nagy Sándor ottani születésű) Létavértest választották – adott magyarázatot egyben a „politika nyomásra” is a kormánypárti politikus. – Ha már ebben a kistérségi felosztásban gondolkodunk, akkor konzekvens az álláspontunk a kistérségi központtal kapcsolatban, s most végre helyére kerültek a dolgok – jelentette ki.

Arra a felvetésre, hogy Létavértesre többen járnak, gyorsabban megközelíthető, egyszerű választ adott: „semmi mást nem kell tenni, mint ránézni a térképre”. Kértük, oszlassa el a létaiak félelmeit, hogy „mindent előröl kell majd kezdeniük”. – Semmit sem kell újra kezdeniük, hisz az eddigi fejlesztéseiket nem veszítik el. 2013 január 1-től átalakul a közigazgatási rendszer, létrehozva a járásokat. De ma azt még senki se tudná megmondani, hogy melyek lesznek a központok, az sem biztos, hogy a mai kistérségeket fogják alapul venni – válaszolt. Nem lehetett, hogy épp ezért volt fontos, 1,5 évvel az átalakítás előtt a kistérségi központ változtatás? – kérdeztük. – Ez csak a 2004-es döntés korrigálása volt – utasította vissza határozottan a felvetést Márton Attila.

HBN-FÁ


A kistérségi társulás tagjai:

 Álmosd, Bagamér, Derecske, Hajdúbagos, Hosszúpályi, Kokad, Konyár, Létavértes, Monostorpályi, Sáránd


Különbségek számokban

 

Derecske

Létavértes

Népesség (2009-es adatok) 9276 7350
Terület 10358 hektár 11662 hektár
Vállalkozások száma (DAÖTT adatok, 2003.) 256 88
Oktatási és kulturális intézmények óvoda,
iskola,
középiskola (önálló),
mozi,
könyvtár,
művelődési ház
óvoda,
iskola,
középiskola (tagint.),
mozi,
könyvtár,
művelődési ház
Rendvédelem rendőrőrs rendőrőrs