Friss hírek

2010.08.29. 19:51

Rendkívüli biztonsági intézkedések megkezdődött a Notting Hill karnevál

<p>Megkezdődött Európa legnagyobb utcai karneválja Londonban vasárnap. A karibi fesztivált minden év augusztusában Nyugat-London Notting Hill negyedében tartják. A háromnapos eseményt a Karib-térségből származó londoniak szervezik, központi eseménye a zenés-táncos felvonulás. Idén rendkívüli biztonsági intézkedésekkel próbálják megvédeni a látogatókat a bűnözőktől.</p>

A szervezők bejelentése szerint idén is több százezer embert várnak a háromnapos eseményre, amelynek vasárnapi nyitánya szokás szerint családi nap volt. Gyerekek vonultak fel színes öltözékekben. A hétfő már a felnőtteké. Chris Boothman, a Notting Hill karnevált rendező cég igazgatója azt mondta, hogy hatmillió fontot költöttek a rend biztosítására, illetve arra, hogy megvédjék a látogatókat, mivel a korábbi években többször is voltak erőszakos incidensek.

A karneválra csak ellenőrző pontokon át mehetnek be a látogatók, így megakadályozhatják a szervezők a fegyverek bevitelét. Figyelni fogják emellett a tömeget, hogy kiszűrjék az ismert bűnözőket. Főleg a zsebtolvajokat akarják elkapni, mert az előző években ők keserítették meg leginkább a látogatók életét.

A londoni rendőrség négyhetes akciósorozatot tartott a karnevál előtt, és 101 ember vettek őrizetbe, valamint késeket, lőfegyvereket és kábítószert koboztak el. A rendőrök a bandákra koncentráltak. Augusztus elején, az Operation Razorback fedőnevű razziasorozatban nagy mennyiségű crack kokain, kokaint és marihuánát, valamint fegyvereket, egyebek mellett szamuráj-kardokat foglaltak le. Tavaly 200 embert vettek őrizetbe a karnevál idején, a közrend megsértése és drogokkal kapcsolatos bűncselekmények miatt.

A londoni karnevál története 1959 januárjára nyúlik vissza. A háború után Londonba települő "fekete karibiak és a fehér londoniak" közti feszültségek enyhítését célozta. Hatalmas siker lett, pedig még belterületen, a St Pancras-i városházán tartották. 1965-ben áttették augusztusra és kivitték az utcára.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!