Hét év alatt hat világörökségi helyszín

Dr. Tardy János: Az ötlettől a megvalósításig hosszú út vezetett el
Dr. Tardy János: Az ötlettől a megvalósításig hosszú út vezetett el - © Fotó: ÁJ
Hercegkút – „Az ötlettől a megvalósításig hosszú út vezetett el” – mondta többek között visszaemlékezésében dr. Tardy János, aki 1999 és 2007 között volt az UNESCO Világörökség Nemzeti Bizottság alelnöke.

– Ma 167 ország 1073 helyszíne szerepel az UNESCO Világörökségi listáján – mondta dr. Tardy János. – Amikor gondolkozni kezdtünk róla, a Tokaji borvidéket hogy tudnánk felvetetni a listára, azt láttuk, a természeti kategória telített. Akkoriban lépett be új kategóriaként a kultúrtáj, és ezt a lehetőséget igyekeztünk megragadni. A világörökségi listára kerülés alapfeltétele, és talán legnehezebb házi feladata az volt, hogy szülessen egy összehasonlító elemzés az egyediség igazolására. Ezt követte az integritás, a hitelesség, a kezelési terv elkészítése és elfogadtatása, és a kormányzati garanciavállalás. Természetesen a listára kerüléshez kell egy jó terület, ami a Tokaj történelmi borvidéken adott, de az is kellett, hogy a munkában résztvevők valódi elkötelezettséggel, megszállottsággal végezzék a dolgukat, mert csak így készülhetett el egy olyan színvonalas előterjesztés, amely megalapoztak Tokaj-hegyalja világörökségi címét 2002-ben.

A világörökségi cím a kötelezettségek mellett hatalmas lehetőségekkel is bír.

– Az első és talán legnagyobb hozadéka a nemzeti büszkeség. Hét év alatt, 1995 és 2002 között hat magyarországi helyszínt sikerült felvetetni a világörökségbe. Azt látni lehet, ahol rendelkeznek ezzel a címmel, megnövekszik a régióba áramló „speciálturizmus”, ez magával hozza a fokozódó igényességet, a régió termékein lehetőség van a világörökségi logó használatára, a megnövekedő pályázati lehetőségek pedig a fejlesztéseket, beruházásokat vonzzák magukkal – mondta dr. Tardy János.

ÉM-BG