Hét év alatt 60 milliárd a kerékpáros turizmus fejlesztésére

A 2007 és 2013 közötti időszakban az állami, önkormányzati és európai uniós pénzekkel együtt összesen 60 milliárd forint jut a kerékpáros turizmus fejlesztésére – mondta a Független Hírügynökségnek pénteken Gyenesei István, a turizmusért is felelős önkormányzati miniszter, aki részt vett a TEKER egyesület biciklis felvonulásán Zalakaroson. A pénz kétezer – kétezer-ötszáz kilométer kerékpárút és az ahhoz tartozó infrastruktúra – biciklitárolók, szerviz állomások – megépítésére elég. A miniszter hangsúlyozta, hogy a pénzhez pályázati úton lehet hozzájutni, vagyis jó programok szükségesek az összeg lehívásához.

A TEKER, az első magyar non-profit kerékpáros túra egyesület Zalakaros és Galambok között rendezett biciklis felvonulást pénteken. A szervezet a Nagykanizsa és Balatongyörök közötti térség turisztikai vállalkozásait és önkormányzatait próbálja összefogni annak érdekében, hogy megteremtsék a kerékpáros turizmus feltételeit a térségben – nyilatkozta a Független Hírügynökségnek Dr. Oláh Péter az egyesület elnöke, egyben a zalakarosi Hotel Karos Spa elnök-vezérigazgatója. Céljuk az is hogy a helyi bicikliutak összekapcsolódjanak az országos hálózattal, főként a Balaton körüli kerékpárúttal. Dr. Oláh Péter szerint az utak megépítése állami feladat, ugyanakkor karbantartásukhoz, a pályázati pénzeknél az önrész előteremtéséhez a helyi önkormányzatoknak, vállalkozóknak kell hozzájárulni, ezért van szükség az egyesületre. Mint mondta: ahhoz, hogy jól működjön a rendszer, évi 50-100 millió forintot kellene a térségben erre a célra költeni.

A biciklis felvonuláson résztvevő Gyenesei Isvtán elmondta: kerékpáros turizmus nem feltétlenül arra szolgál, hogy új vendégeket hozzon az országba, inkább arra, hogy megtartsa az amúgy is idelátogatókat. Szerinte a biciklis turizmus, a sok egyéb program mellett egy újabb lehetőség az idő eltöltésére, így segítségével lehet növelni a magyarországi vendégéjszakák számát.