Hét és fél billió forint a brit atomfegyver-állomány korszerűsítésére?

Tony Blair tervei szerint a brit kormány 20 milliárd fontot, azaz csaknem hét és fél billió forintot költene a közeljövőben atomfegyverei korszerűsítésére – írja hétfői számában a brit The Independent című napilap.

A terv a brit Munkáspárton belül a kormányfő harmadik hivatali ciklusának eddigi legnagyobb vitáját váltotta ki.

Az elképzelést ellenző képviselők hétfőn várhatóan heves tiltakozásuknak adnak hangot, amikor az esti órákban tartandó értekezleten John Reid brit védelmi miniszter felvázolja a tervet a Trident atomtengeralattjárók korszerűbb atomfegyverekre cseréléséről.

A korszerűsítésre szánt 20 milliárd fontból 800 új felsőoktatási intézményt vagy 60 közepes méretű kórházat lehetne építeni, de 200 ezer új állás létrehozására is elegendő lenne az egészségügyben.

Független katonai elemzők, a Munkáspárt egyes képviselői és olyan csoportok, mint például a Greenpeace azzal érvelnek, hogy a Trident atomtengeralattjárók lecserélése nagyon kevéssé járulna hozzá Nagy-Britannia biztonságához egy olyan világban, amely teljesen átalakult a hidegháború vége óta.

Nagy-Britannia nukleáris fegyvereit legutóbb 1980-ban korszerűsítették. A tervet ellenző képviselők szerint a nukleáris védelmi rendszerre költeni totális öngól lenne.