Hernádszentandrást körbezárta a víz

Hernádszentandrást körbezárta az áradó folyó, a falu magas kerekű járművel, traktorral megközelíthető, ellátási probléma nincs, tájékoztatta a Független Hírügynökséget Rétközi Ferenc, a megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság parancsnoka. A település körül megépült a körgát, amely védi a lakóházakat.

A katasztrófavédelem vasárnap reggel még tízezer homokzsákot szállított a térségbe, hogy a védekezésben ne legyen fennakadás. Nagykinizsen a házak tövében van a víz, Szentistvánbaksán négy házat körbefogott, homokzsákokkal védekeznek. Felsődobszán egy házból állatokat kellett kimenteni, több ház pincéjébe betört a víz. A gátakon folyamatos a munka.

A folyó tetőzését Ócsanálosnál hajnalra várták, de az árhullám még a felsőbb szakaszokon jár, mondta el a Független Hírügynökségnek Csont Csaba, az Észak-Magyarországi Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság szóvivője. Az árhullám lassabban vonul le, mint 2006-ban, ami a gátak állapotára nincs hatással, legfeljebb a védekezés költségeit növeli meg, tette hozzá.

A térségben összesen hat utat zártak le a vízátfolyások miatt. Hajnaltól a Kiskinizs-Hernádkércs közötti útszakasz sem járható.