Friss hírek

2008.09.01. 05:25

Változnak a fogyasztóvédelmi jogszabályok

<p>Akár kétmilliárd forintos bírságot is kaphat szeptembertől az a cég, amelyik a fogyasztók életét, testi épségét, vagy egészségét veszélyezteti, illetve ha nagy vagyoni kárt okoz a fogyasztóknak - mondta a Független Hírügynökségnek Kathi Attila, a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH) szóvivője vasárnap. Hétfőtől lép életbe ugyanis a fogyasztóvédelmi törvény több módosítása.</p>

A szóvivő kiemelte, hogy a jövő héttől kötelező lesz bírságot kiszabni a kiemelt jogsértések esetében, vagyis a hatóság nem mérlegelhet, ha egy termék a fogyasztók testi épségét veszélyezteti, illetve ha a 18 éven aluliak védelmét szolgáló törvényt sérti meg egy cég. Kathi hangsúlyozta: a változtatások értelmében a bírság összege a cég nagyságának és árbevételének függvénye lesz a jövőben. A bírság 15 ezer forint és 2 milliárd között változhat.

A fogyasztók védelme érdekében a törvény kötelezővé teszi a fogyasztóvédelmi hatóságnak, hogy a szeptember 1 után induló és jogerőre emelkedő ügyeket nyilvánosságra kell hozni a jogsértő vállalkozás nevével és székhelyével együtt.

A törvénymódosítás ezen kívül egy Fogyasztóvédelmi Charta létrehozását is kötelezővé teszi, amelyben a civil és szakmai szervezetek vesznek részt és így a tervek szerint ezek a szervezetek nagyobb ráhatással lehetnek a jogalkotásra.

Kathi Attila elmondta még, hogy a fogyasztóvédelmi törvény módosítása mellett életbe lép a tisztességtelen piaci gyakorlatról szóló jogszabály is. Ez 31 esetet sorol fel pontosan, amelyek esetén a hatóságoknak büntetniük kell. A szóvivő szerint előrelépés az is, hogy az NFH mellett a PSZÁF és a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) is illetékes ezekben az ügyekben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!