Hernádnémetiben is felolvasták a Bibliát

Akt.:
Hernádnémetiben is felolvasták a Bibliát
© Fotó: Kozma István
Hernádnémeti – A reformáció emlékévének január 31-i megnyitóján arra vállalkoztak a Kárpát-medence református oktatási intézményeinek diákjai, hogy közösen felolvassák a Biblia teljes szövegét. Kaposvártól Kolozsvárig, Rozsnyótól Orosházáig hetvenöt magyarországi és határon túli általános és középiskola vett részt a kezdeményezésben.

A felolvasás a debreceni Nagytemplomban kezdődött reggel 8 órakor és ugyanitt ért véget a 14 órakor kezdődő, az emlékévet megnyitó ünnepi istentiszteleten. A többi iskola a közbeeső hat órában kapcsolódott be a felolvasásba előre megtervezett beosztás alapján.

Ezzel a vállalkozással a debreceni szervezők a reformáció által is inspirált európai könyvkultúra, a biblikus műveltség, az olvasás – azon belül is a hangos olvasás – fontosságára kívánták felhívni a figyelmet.

Csatlakozott a kezdeményezéshez a Hernádnémeti Református Általános Iskola, Két Tanítási Nyelvű és Alapfokú Művészeti Iskola is, ahol az első két órában olvastak a Szentírásból.

Az olvasást a tanárok nyitották meg a Teremtés Könyvével, majd következtek a diákok, akik Ézsaiás próféta könyvéből, Lukács evangéliumából, Mózes könyvéből és a Zsoltárok könyvéből idéztek hangosan. A kisebbek jeleneteket előadva idézték meg a Biblia történeteit és mondanivalóját.

– A nemzetköziség is megjelent a programban, az anyanyelvi lektor tanárunk an­golul olvasta fel a Miatyánkot. Jól szolgálta ez a nap a lelki épülésünket, az egyházi iskolák célját, a kereszténység megtartását, és méltó volt a reformáció évfordulójához is – mondta Madzinné Nagy Anikó, az iskola igazgatója.

ÉM-HI