Herényi Károly: rendkívül helyzetben az MDF megszavazhatja a költségvetést, ha lesz kiadáscsökkentés – Klubrádió

Nem kizárt, hogy az MDF rendkívüli helyzetben megszavazhatja a jövő évi költségvetést, ha a kormány megfelelő mértékben csökkenti a kiadásokat – erről az ellenzéki párt frakcióvezetője beszélt szerda este a Klubrádió Kontra című műsorában. Herényi Károly azt mondta: ellenzéki párt általában nem szavazza meg a büdzsét, de rendkívüli helyzetben túl kell lépni azon az ostoba kérdésen, hogy ki fogja a költségvetést elfogadni. A politikai elitnek ilyen esetben az a feladata, hogy a magyar lakosság anyagi valamint betéteinek, munkahelyeinek biztonságát garantálja, ez most nem a politikai haszonszerzés ideje – tette hozzá.

Herényi Károly a műsorban emlékeztetett: Angela Merkel német kancellár ellenzékben szintén megszavazott egy megszorító csomagot, ám felhívta a figyelmet, hogy annak következményeiért a felelősséget a kormánynak kell vállalnia.

Nem támogatja a legutóbbi büdzsé-tervezetet az SZDSZ sem – erről már Horn Gábor, a liberálisok ügyvivője beszélt, ugyancsak a Kontra című műsorban. A politikus úgy fogalmazott: csak a gazdasági krízishelyzetnek megfelelően módosított, véglegesnek szánt költségvetést látva tudják majd eldönteni, támogatják-e azt. A szociális szférát érintő kiadáscsökkentés kapcsán a liberális politikus azt mondta: szerintük nem egyszerű megszorításra, hanem rendszerszemléletű változtatásokra lenne szükség, így például rászorultság alapúvá kellene tenni a 13. havi nyugdíjat, és nem kellene szükség esetén mindenkitől elvenni.