Hepatitisz-fertőzés Nyírmihálydiban – megkezdődött a WC-k építése

3-4 család már hozzálátott WC-k elkészítéséhez a hepatitisz-fertőzésekről elhíresült Nyírmihálydiban, ők felvehetik a nekik járó szociális segélyt szeptember 10-e körül. A maradék 40-50 család viszont, ha nem tesz ugyanígy, nem kapja meg pénzét.

Nyírmihálydiban az elmúlt egy hónapban 25 kisgyerek került kórházbaHepatitis A fertőzéssel. A széklettel is terjedő vírus a település legelmaradottabb részén okozott megbetegedéseket, az ott lakók többségének nincs vízöblítéses WC-je, de még udvari sem.

Nyisztor Ferenc, a település polgármestere korábban azt mondta: nem kap segélyt, aki nem rakja rendbe portáját és nem épít WC-t a házához.
A falu vezetője is elismeri, hogy ez nem teljesen szabályos, de úgy látja, nincs más eszköz a kezében a helyzet megoldására.

A térségi önkormányzat képviselői hétfői rendkívüli ülésen úgy határoztak: Nyisztor Ferenc saját belátása szerint dönthet a segélyek kifizetéséről. A polgármester a Független Hírügynökségnek elmondta, továbbra is tartja magát korábbi álláspontjához: csak azok a családok kapják meg szeptember 10-e körül a szociális segélyt, akik legalább egy udvari WC-t építenek a házukhoz. A folyamat már elindult, a körülbelül 40-50 érintett család közül 3-4 már elkezdte felépíteni az illemhelyet.

Nyisztor Ferenc hozzátette: a múlt heti védőoltásoknak köszönhetően úgy tűnik, a betegség sem terjed tovább, így valószínűleg hamarosan levehetik ezt a kérdést a napirendről.