Hepatitis-A vírus fertőz Szabolcsban

Hepatitis-A vírus ütötte fel a fejét a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Nyírmihálydiban. Az első beteg öt hete jelentkezett, szerdára azonban már 24, 12 év alatti gyermek esett ágynak a fertőzés miatt. Őket jelenleg a debreceni és a nyíregyházi kórházban ápolják – mondta el Perneczky János, háziorvos szerdán a Független Hírügynökségnek.

A betegek egyre növekvő számát látva a helyi polgármester és háziorvos néhány hete úgy döntött, hogy minden 18 év alatti fiatalt, illetve legközelebbi hozzátartozóikat is beoltják a fertőzés ellen. Az ÁNTSZ segítségével kaptak is körülbelül ezer adag ellenszert, a háziorvos pedig néhány napja megkezdte az oltást. Szerda délutánra a község 2000 lakójából 750-en, köztük valamennyi gyermek megkapta a szérumot – mondta a háziorvos.

Az oltás a polgármester szerint körülbelül egy hónapig nyújt védettséget a vírussal szemben. Mivel a Hepatitis A cseppfertőzéssel terjed, fertőtlenítő szappant is elhelyeztek azokon a közösségi helyeken, ahol sok ember megfordul (pl. önkormányzat) és eldobható törölközőket is beszereztek, hogy a minimálisra csökkentsék a kockázatot – mondta Nyisztor Ferenc.