Hepatitis-A-fertőzés Szabolcsban – újabb beteg

Újabb beteget szállítottak kórházba fertőző májgyulladás gyanújával a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Nyírmihálydiból. Ezzel már 25-re nőtt a Hepatitis-A miatt kezelt betegek száma. Közben a település polgármestere cáfolta azt lapértesülést, hogy oltóanyaghiány lenne, mint mondta: a szükséges vakcinák folyamatosan érkeznek.

Az első beteg öt hete jelentkezett a faluban. Öt utcából kerültek a gyerekek kórházba, a település legelmaradottabb részéről. Az ott lakók többségének nincs vízöblítéses WC-je, legtöbben udvari illemhelyre járnak. Az utcákon eldobott, használt pelenkákat látni, az illemhelyek közelében pedig orrfacsaró a bűz.

A polgármester a háziorvossal közösen döntött arról, hogy minden 18 év alatti fiatalt beoltanak az ellenszerrel. Ez körülbelül 600 embert érint, közülük 500-an már meg is kapták a szérumot. Védőoltást kapnak az óvodai és az iskolai alkalmazottak is, várhatóan még ezen a héten.

Csütörtökön a kistérségi tiszti főorvos azt mondta, hogy sikerült megfékezni a járványt, egy-két újabb megbetegedésre azonban még számítani lehet. Bajnay Benő elmondta: azt tervezik, hogy a jövő héten a 2 és 20 év közöttieket hosszú távú védettséget adó szérummal is beoltják.