Helyi közélet

2012.04.06. 15:58

Járási hivatalok: Van, ahol még bizonytalanok

Olaszliszka, Sátoraljaújhely - Országgyűlés előtt van a közigazgatási reform egyik legfontosabb állomását jelentő törvényjavaslat.

Olaszliszka, Sátoraljaújhely - Országgyűlés előtt van a közigazgatási reform egyik legfontosabb állomását jelentő törvényjavaslat.

Több hónapon át tartó szakmai és politikai egyeztetéseket követően az Országgyűlés előtt van a közigazgatási reform egyik legfontosabb állomását jelentő törvényjavaslat. Navracsics Tibor, közigazgatási és igazságügyi miniszter a napokban benyújtotta a járások kialakításával összefüggő törvényjavaslat-csomagot, amely közel száz – köztük a fővárosi és megyei kormányhivatalok kialakításával és területi integrációval összefüggő – törvény módosítását tartalmazza. A járási hivatalok kizárólag államigazgatási ügyeket vesznek át, nem önkormányzati feladatokat. Kíváncsiak voltunk, az önkormányzatok tisztában vannak-e azzal, milyen feladataik lesznek a jövő évtől.

Bizonytalanok

Még nem tudjuk egészen pontosan, mert még nem fogadták el az ehhez szükséges törvénymódosításokat, de azért próbálunk mi is tájékozódni, hogy mire készüljünk – mondja Kerekes Attila, Olaszliszka polgármestere. – Az biztos, hogy az adó- és a szociális ügyek továbbra is nálunk maradnak. Ha jól értelmezem a tervezeteket, akkor a foglalkoztatás is önkormányzati hatáskör marad. Hogy mindezen feladatok ellátásához milyen forrásokra számíthatunk, még nem tudom. Nálunk különösen érzékeny pont lesz a foglalkoztatás, mert amíg tavaly közel száz embert tudtunk beforgatni a közmunka programba, idén ez a szám ennek a felét sem éri el. Sajnos.

Már tudják

Sátoraljaújhelyen más a helyzet, ott már nagyjából képben van az önkormányzat a járási rendszer bevezetése utáni változásokkal kapcsolatban.

A napokban kaptunk erről egy részletes tájékoztatót – mondja Szamosvölgyi Péter, Sátoraljaújhely polgármestere. – A járási hivatalhoz kerül majd a gyámügy, az építésügy és az okmányiroda. Nálunk maradnak a szociális ügyek, az adó, a pénzügy és lesz műszaki osztályunk is. Az igaz, hogy a szabálysértési eljárások már júniustól elkerülnek az önkormányzattól, de az is csak részben, ugyanis például a város közterület-felügyelői által elindított szabálysértési eljárásokat a jövőben is mi visszük végig.

ÉM-BG

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában