Friss hírek

2009.11.07. 16:54

Szent Márton Napi nagyvásár Szombathelyen

<p>Bár Márton napja november 11-én lesz, Szombathelyen már ezen a hétvégén Szent Márton Napi vásárt tartanak. A múzeumfaluban nemcsak kézmûvesek kínálják a portékájukat, hanem felelevenednek a régi népszokások, hagyományok is.</p>

Márton-napja a paraszti kultúra az egyik legfontosabb dátum volt: ilyenkor terelték be a jószágot a legelõkrõl, lámpásokat készítettek a hosszú téli estékre, a sült liba mellé megkóstolták a frissen kiforrt új bort, és megemlékeztek Szent Márton püspökrõl.

Szent Márton Savaria szülötte volt, és Krisztus után 316 táján született. Egy nagyon népszerû, európai szinten is népszerû szentrõl szól ez a történet, hiszen nagyon sok legenda fûzõdik hozzá - mondta a Független Hírügynökség tudósítójának Szommer Ildikó fõszervezõ.

Az egyik legenda szerint például megosztotta a köpönyegét egy didergõ koldussal, aki késõbb megjelent az álmában és elmondta, hogy õ Jézus. Más legendák szerint Szent Márton halálos betegeket gyógyított meg. Püspökké választása elõl egy baromfi ólban próbált meg elbújni, de a libák a gágogásukkal elárulták, hogy hol rejtõzik.

Márton napját régen idõjárás-jóslásra is használták. A szólás szerint ha Márton fehér lovon érkezik, akkor enyhe lesz a tél. Ha barnán, akkor kemény hideg várható. Egy másik rigmus pedig így szól: "aki Márton napján libát nem eszik, az egész évben bármennyit ehetik, mégis mindig éhezik".

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!