Hende Csaba: a honvédség megtette a magáét Magyarország megújításában

Budapest, 2012. május 17., csütörtök (MTI) – A honvédség megtette a magáét Magyarország megújításának nagy, közös vállalkozásában – monda Hende Csaba honvédelmi miniszter csütörtökön a fővárosban a Stefánia-palotában.

A miniszter a honvédelem napja alkalmából rendezett központi ünnepségen elmondta: már két esztendeje dolgoznak Magyarország és benne a teljes honvédelmi rendszer megújításán. “Ha végigtekintünk az elmúlt két év munkáján, megállapíthatjuk, hogy a dolgok mozgásba jöttek, és lassan, de biztosan a helyükre kerülnek” – fűzte hozzá.

Mint felidézte, az eltelt időszakban megújult a honvédséget érintő teljes jogi háttér; több mint négyszáz jogszabályt alkottak meg – mondta.

Létrejött a Nemzeti Közszolgálati Egyetem, az altiszti akadémia, felállították a Ludovika zászlóaljat, visszakerült a honvédséghez a Honvédkórház, amelyet “hatalmas erőfeszítések árán” sikerült konszolidálni – sorolta.

Az utóbbi két évben létrejött az önkéntes tartalékos rendszer, amely a rendszerváltozás óta az első igazán új képessége a honvédségnek, és ebben a ciklus végére nyolcezren vesznek majd részt.

Megtették az első fontos lépéseket a magyar hadiipar újraélesztésére, és a pénzügyi mozgásteret sikerült jelentősen növelni – mondta.

A miniszter szerint lehet találni hiányosságokat, nagy, évtizedes adósságokat, de ezek száma – először az elmúlt két évtized alatt – nem nő, hanem csökken.

A rendezvényen kinevezéseket, elismeréseket adtak át; jelen volt a miniszter mellett Benkő Tibor vezérezredes, honvéd vezérkari főnök és Orosz Zoltán altábornagy, a honvéd vezérkar főnökhelyettese is.

– MTI –