Hende: a lengyel alkotmány ünnepe minden szabadságot szerető embernek fontos

Budapest, 2015. május 4., hétfő (MTI) – A lengyel alkotmány megszületésének ünnepe nemcsak a lengyeleknek, hanem minden szabadságot szerető embernek fontos – hangsúlyozta a honvédelmi miniszter hétfőn a Várkert Bazárban.

A Lengyelország nemzeti ünnepe alkalmából a budapesti lengyel nagykövetség által rendezett fogadáson Hende Csaba hozzátette: különösen igaz ez a magyarokra, akik ezer éve – a történelem megújuló hullámverései ellenére is – testvérként tekintenek a lengyelekre. A két ország napjainkban is szoros együtt dolgozik a Visegrádi Együttműködésben, az Európai Unióban és a NATO-ban is közös szabadságunkért – fejtette ki a miniszter, kiemelve: “tudjuk, hogy számíthatunk egymásra jó és rossz időben egyaránt”.

1791. május 3-án egy nagy horderejű dokumentum született, amely új távlatokat nyitott meg Lengyelország állampolgárai előtt – szögezte le a honvédelmi miniszter. Mint felidézte: Lengyelország hat emberöltőn keresztül élt nagyhatalmak szorításában, szabadsága elveszett. Mind a hat nemzedék megharcolt a függetlenségért, a szabadságért, nemcsak a csatatéren, hanem az élet valamennyi színterén. A lengyelek mindvégig megőrizték hitüket és az összetartozást addig, amíg a történelem egy alkalmas pillanatában a nemzetnek volt ereje, hogy visszaszerezze, ami az övé volt. “Minden, ami az 1791-es alkotmány megszületéséért és védelméért történt, rendkívül értékessé teszi ezt a mai napot” – fogalmazott Hende Csaba.

Az ünnepségen Roman Kowalski, Lengyelország budapesti nagykövete elmondta: 1791. május 3-án az akkori Lengyel Köztársaság polgárai által elfogadott alkotmány a világ második, Európa első alkotmánya volt. Ennek alkalmából – napjainkban, egy új európai Lengyelországot építve továbbra is – a lengyel demokrácia és tolerancia legszebb tradíciójára emlékeznek.

Kiemelte: a lengyel-magyar kapcsolatokat tekintve egy újabb, eseményekben gazdag évet tudhatunk magunk mögött, de számos feladat és kihívás vár régiónkra. Ehhez az egyik legfontosabb, hogy a biztonságpolitikai területén még hatékonyabb legyen az együttműködés a két ország között.

A lengyel nagykövet az ünnepségen megemlékezett Wladislaw Bartoszewski professzorról, akitől hétfőn Varsóban vettek végső búcsút. A 93 éves korában elhunyt professzor auschwitzi fogoly, varsói felkelő, majd a lengyel-német megegyezés egyik vezéralakja volt. A lengyel miniszterelnöki hivatal államtitkáraként haláláig dolgozott a nemzetközi párbeszéd elősegítéséért – méltatta.

– MTI –