Nagyvilág

2010.04.25. 15:51

Az elsõ London-Bagdad repülõjárat, húsz év után

<p>Húsz év után elindult vasárnap az elsõ kereskedelmi repülõjárat Bagdad és London között - közölte az iraki polgári repülési hatóság vezetõje. Az Iraqi Airways gépe az eredeti tervek szerint kilenc napja indult volna, de az izlandi vulkán kitörése miatt el kellett halasztani az indulást.</p>

Az iraki légitársaság Boeing 737-400-as típusú gépe helyi idõ szerint délután három órakor szállt fel az iraki fõváros repülõterérõl, és a svédországi Malmö érintésével repül Londonban - közölte Adnan Blebil az AFP francia hírügynökségnek nyilatkozva. A polgári repülési hatóság igazgatója elmondta, hogy az Iraqi Airways heti két járatot fog közlekedtetni a két fõváros között. London felé Malmö érintésével repülnek majd a járatok, de Bagdadba már megállás nélkül jutnak majd el.

A húsz év utáni elsõ járattal harminc iraki és külföldi utas indult el a brit fõváros felé. A fedélzeten van az iraki közlekedésügyi miniszter, és az Iraqi Airways légitársaság igazgatója is.

A két fõváros közötti repülõjáratokat 1990-ben szüntették meg, miután a Szaddám Huszein vezette Irak megtámadta déli szomszédját, Kuvaitot. Az elsõ Bagdad-London járat ez eredeti tervek szerint április 16-án szállt volna fel, de két nappal korábban tört ki az az izlandi vulkán, amelynek hamuja miatt szinte a teljes európai légteret lezárták.
- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!