Friss hírek

2010.07.29. 16:16

Az 56-os magyar menekülthullám a kanadai történelmi örökség része lett

<p>A budapesti kanadai nagykövetség csütörtöki tájékoztatása szerint az észak-amerikai ország történelme örökségének nyilvánította az 1956-os magyar menekülthullámot. Amikor a szovjet tankok leverték a forradalmat, Kanadában mintegy 37 500 magyar keresett és talált menedéket.</p>

Jim Prentice, környezetvédelmi és természetvédelmi területekért felelős miniszter méltatásában úgy fogalmazott: hogy "a magyar menekültek ezreinek Kanadába érkezése elősegítette a menekültek befogadására irányuló kanadai modell kialakítását, egyszersmind hozzájárult ahhoz, hogy a kanadaiak befogadóbbak legyenek a bevándorlókkal szemben," A politikus hozzátette: "ez a történelmi jelentőségű esemény nyitotta meg a kapukat más menekültek kanadai letelepedése előtt."

Ottawa, a népességszámhoz viszonyítva a legtöbb magyar menekültet fogadta be a forradalmat követő időszakban. Az ország történelme során ekkor történt meg először, hogy a tömegesen érkező menekültekről rövid időn belül sikerült gondoskodni: utazást és szállást biztosítani, illetve segíteni a letelepedésüket. A kanadai kormány arra is emlékeztet, hogy a menekültek nagy része fiatal és jól képzett volt, így jelentősen hozzájárultak az ország fejlődéséhez is. Kanadában úgy látják, hogy az 56-os menekültek befogadása volt az első lépés egy nyitott, toleráns és sokszínű társadalom kialakításában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!