Helyszíni beszámolónk: Halálos időjárás tombol Olaszországban

Akt.:
Halálos időjárás tombol Olaszországban
Halálos időjárás tombol Olaszországban - © Fotó: AFP | NurPhoto
Hétfőn tíz, kedden pedig további négy ember halálát követelte az Olaszországban pusztító katasztrofális időjárás. A heves viharok és áradások miatt hat tartományban a legmagasabb fokú riasztást rendelték el.

Korábban már portálunk is beszámolt az Olaszországban uralkodó rendkívüli időjárásról, most azonban első kézből kaptunk információkat a helyzetről. Kolléganőnk ugyanis épp Olaszországban tölti szabadságát, így röviden beszélt nekünk az ottani állapotokról.

Helyszíni beszámolónk

Jelenleg Firenzében vannak, tegnapelőtt azonban a Cinque Terre falvaiba tervezett kirándulásukat meghiúsította a zord időjárás: elindultak ugyan, de visszafordították őket, mert vörös riasztás volt érvényben. Akkor épp nem esett, így nem értették, hogy mi az oka, hogy nem mehetnek fel a gyönyörű, ám nehezen megközelíthető partvidékre. Mint kiderült, néhány évvel ezelőtt az öt faluból négyet elöntött a heves esőzések okozta áradás, ezért azóta fokozott óvatossággal készülnek a hasonló időjárásra, nem engedik fel a turistákat sem.

ITALY-WEATHER-STORM

Ezt leszámítva eddig elképesztő szerencséjük volt, és bár az eső szinte folyamatosan esik, megúszták nagyobb vihar nélkül. Mintha egy párhuzamos univerzumban lennének, mindig akkor mennek be épp egy templomba, dómba vagy múzeumba, amikor a vihar rákezdi, mire pedig kiérnek, már lecsillapodik, csak a hömpölygő víz tanúsítja, hogy itt bizony cudar idő volt néhány perce.

Pár napja egy múzeumot látogattak meg, amikor kijöttek, mesélte nekik a sofőr, hogy a szél fákat csavart ki és tépázott meg, amíg ők bent nézelődtek.

ITALY-WEATHER

Elmondta, nagyon rapszodikus az időjárás, de az az érdekes, hogy valójában nem esik megállás nélkül: egyszer elered, utána kisüt a nap, aztán újra beborul, és ömlik a víz, és ez így megy egész nap.

Halálos áldozatok

Egy mentési műveletekben részt vevő tűzoltó azután vesztette életét, hogy rádőlt egy fa az észak-olaszországi Trentino-Alto Adige tartományban. Ugyanebben a tartományban a mentőcsapatok egy nő holttestére bukkantak, akit a házát sújtó sárlavina temetett maga alá – olvasható az olasz híradásokban. Szintén Trentino-Alto Adige tartományban egy halász holttestére bukkantak egy tóban. Életét vesztette egy sárkányszörfös is, akit a heves széllökések a szikláknak vágtak a rimini tengerparti üdülőhely közelében.

High Water In Venice

A Rómától száz kilométerre délkeletre fekvő Terracina tengerparti városban tornádó pusztított, és egy férfi meghalt, mert autójára dőlt egy fa. Fakidőlés okozta további három ember halálát az észak-olasz Bellunóban, egyét pedig Nápolyban, illetve az északnyugati Savonában is meghalt egy nő a tornádó következtében.

ÉM-BNE


Heves viharok okoztak gondot Olaszországban
Róma - Heves viharok okoztak gondot Olaszországban hétfőn. A rossz idő miatt hat tartományban rendelték el a legmagasabb fokú riasztást. Az ország több részén hétfőn és kedden is zárva tartanak az iskolák, a temetők, a parkok és a tengerparti sétányok. A Rómától északra fekvő Civitavecchia kikötő...