Helyreállt a rend Thaiföldön

Helyreállt a rend Bangkokban és Thaiföld többi részén – jelentette be Abhiszit Veddzsadzsiva miniszterelnök pénteken. A csaknem egy hétig tartó összecsapásokban 52 ember halt meg.

Televíziós beszédében jelentette be a thaiföldi kormányfő, hogy a hatóságok az egész országban helyreállították a rendet, egyben megbékélésre szólította fel honfitársait. Csütörtökön még többfelől érkeztek hírek szórványos összecsapásokról, de végül mindenütt felszámolták az ellenállási pontokat. Jelenleg átvizsgálják az épületeket, és takarítanak a fővárosban.

Bangkokban a múlt hét második felében lángolt fel az erőszak, hetekkel azután, hogy a vörösingeseknek nevezett kormányellenes tüntetők megkezdték demonstrációikat. Megszálltak egy negyedet, mire a katonák körbezárták őket. A hadsereg szerdán áttörte a barikádokat, és elfogta a tüntetések vezetőit. A demonstrálók ezután még többször összecsaptak a hatóságokkal. Veddzsadzsiva bejelentése ellenére Bangkokban és még 23 thaiföldi tartományban egyelőre fenntartják az éjszakai kijárási tilalmat.
– Független Hírügynökség –