Helyi vezetékek a miskolci villamosprojektben

Helyi vezetékek a miskolci villamosprojektben
Miskolc – Miskolci vezetékeken futnak a jövőben a miskolci villamosok is.

Közel tíz éve kezdte meg a miskolci székhelyű FUX Zrt. a villamos felsővezetékek gyártását. (A rézből gyártott villamos vezetékekhez kapcsolódik a vasútnál és a villamosnál is a felső áramszedő, azaz ezen keresztül jut el az áram a mozdonyhoz.) Termékeik már Európa több országában keresettek, itthon azonban eddig jobbára csak a felújításban kaptak szerepet, azt is elsősorban a vasútnál – tudtuk meg dr. Barkóczi Istvántól, a társaság vezérigazgatójától. Az elmúlt időszakban azonban több nagy villamosprojekt indult idehaza (Szegeden, Debrecenben és Miskolcon) és remélik, valamennyiben jut szerep a miskolci vezetékeknek.

– Szegedre már szállítottunk, és nemrégiben készült el a miskolci villamosprojekthez az első 9 ezer méter troli vezeték. 25 kilométernyi vezetéket gyártunk, s ehhez körülbelül 20 kilométernyi acél tartósodronyt is szállítunk. Ennek azért is örülünk különösen, mert a Zöld Nyíl Projekt munkálataiban sajnos kevés miskolci vállalkozás jut szerephez, éppen ezért presztízsértékű számunkra – hangsúlyozta Barkóczi István. Hozzátette: a debreceni beruházásban egyelőre a tárgyalásoknál tartanak.


Egy újabb biztos láb

Kérdésünkre, ez egy újabb biztos láb a társaság életében, elmondta: régen Csepelen gyártották ezeket a vezetékeket, kezdetleges módszerrel. A Csepeli Fémművek felszámolásakor megvették a technológiát, s továbbfejlesztve és korszerűsítve kezdték a gyártást. Magyarországon egyedüliként gyártják a villamos felső vezetékeket, a környező országokban sincs sok hasonló profi llal működő vállalkozás.

– Egy hónapon belül befejezzük a telepítését egy új német gépsornak, így még intenzívebben tudunk jelen lenni a piacon. A fejlesztésnek köszönhetően ugyanis a térség vezető gyártójává nőjük ki magunkat. Erősségünk, hogy mindig az adott igényekhez tudjuk igazítani a gyártást, ennek is köszönhetően Romániába és Szlovákiába már szállítottunk, és több országgal is tárgyalunk – jelezte a vezérigazgató. – A villamosipari termékek mellett egy olyan láb ez, amit nem sokan képviselnek Európában. Ez is egy specialitás, mint amire más termékeink esetében is igyekszünk törekedni – hangsúlyozta.

Mint mondta, ez alatt a közel tíz év alatt felkészültek a magasabb sebességű pályákhoz való szállításra is, épp ez irányban folytatnak jelenleg tárgyalásokat Olaszországban és Szlovéniában is. Számunkra picit közelebbi üzlet, hogy a második lépésben közel 19 kilométernyi vezetéket gyártanak Miskolcra, kiváló minőségben és határidőre, így mint Barkóczi István megjegyezte: a FUX Zrt.-n biztosan nem fog elcsúszni a Zöld Nyíl Projekt.

ÉM