Helyi ügyekért, helyi szereplőkkel, közösen Miskolcon

Akt.:
Helyi ügyekért, helyi szereplőkkel, közösen Miskolcon
© Fotó: Ádám János
Miskolc – Első rendezvényükkel indította munkáját a Térerő Közösségi Alapítvány.

A bejegyzés alatt álló Térerő Közösségi Alapítvány nyilatkozatában rögzítette célját: Alkossunk közösen egy új Miskolcot, egy közös erőteret!

– A közösségi alapítvány egy adott közösség tagjai által hosszú távú, folyamatos működésre létrehozott civil szervezet, ám abban mindenképpen különbözik az eddigiektől, hogy ernyőszervezetként kíván működni, senkit sem kizárva – hangsúlyozta dr. Szabó-Tóth Kinga szociológus, az első rendezvényük előtti sajtótájékoztatón. Elsődleges célkitűzéseik között említett, hogy hidat teremtsenek a helyi társadalom szereplői között. Igyekeznek feltárni és kiaknázni a helyi erőforrásokat a helyben fontos ötletek megvalósítása érdekében. Mindeközben igyekszik érzékenyíteni egymás gondolataira, nehézségeire a helyi társadalom szereplőit.


Menet közben

Az alapítvány pénzalapokat hoz létre, a majd menet közben kikristályosodó, közösség számára fontos ügyek támogatására pályázatot írnak ki, támogatási programokat indítanak. Az alapokhoz támogatók csatlakozhatnak, az alapok sora is bővíthető a közösség szükségletei és a támogatók szándékai szerint. Igény szerint olyan önálló alapokat is létrehoznak, amelyek egy-egy elkötelezett adományozó elképzeléseit valósítják meg, s akár az általa választott nevet viselik. Az adományok útját, céljának megvalósulását folyamatosan kísérik, biztosítják az adományozás nyilvánosságát.

Képes Norbert mediátor, alapító kijelentette: az első lépések megtétele óta folyamatos rácsodálkozásban él: milyen erős miskolci identitással rendelkező emberek és közösségek élnek itt, akik (amelyek) bár nem mindenben értenek egyet, de akikkel (amelyekkel) elérhető, hogy helyi ügyekért közösséget tudjanak vállalni.

Kiss Krisztina fejlesztőpszichológus elmondta, ő nem, de három lánya már miskolcinak vallja magát. Számára fontos, hogy jól érezzék magukat itt, s itt is akarjanak maradni, aminek feltétele, hogy közösséget tudjanak másokkal alkotni.

Szalóczi Katalin


Ferencvárosi mintára

– A három legfontosabb tevékenységünk: a helyi adománygyűjtés, a helyi támogatásosztás és közösségfejlesztés, méghozzá alulról építkezve – jelentette ki Scsaursz­ki Tamás „elméletalkotó”, közösségfejlesztő, a 6. éve működő Ferencvárosi Közösségi Alapítvány alapítója. Hogy kézzelfoghatóbbá tegyük, mire is jó egy ilyen alapítvány, amely Miskolcon lelkes követőkre talált, példákat kértünk. Felhozta: Budapesten egyedül az ő kerületükben nőtt a zöldfelület a rendszerváltozás óta, külön alapjuk segíti a lakótelepi családok programjait, legutóbb sikeres adománygyűjtő úszóversenyt rendeztek, Swim­athon elnevezéssel. (Lásd az alapítvány honlapját, illetve a rendezvény Facebook-oldalát!)