CSÚCSMÉRKŐZÉS

2024.03.06. 19:41

A 0-14 döntőnek bizonyult

A diósgyőri női kosárlabdacsapatnak nem sikerült kiharcolnia az Euroliga Final Fourba jutást.

Nagy csatát hozott a két csapat csatája

Telt ház, 3400 néző előtt rendezték meg a női kosárlabda Euroliga negyeddöntős párharc harmadik mérkőzését a DVTK Hun-Therm és a Villeneuve d’Ascq csapatai között. 

Mivel a két nyert meccsig tartó csata első két ütközetén mindkét fél hozta a hazai mérkőzését – a Diósgyőr 78-66-ra nyert otthon, a francia együttes pedig 63-59-re – így a szerdai végső összecsapás döntött arról, hogy melyik együttes jut be a legrangosabb európai klubcsapat kupasorozat négyes döntőjébe, az április 12-14-e között – egyelőre ismeretlen helyszínen – sorra kerülő Final Fourba.


Lufik

A franciák 10 fős kerete a legerősebb volt, senki nem hiányzott tőlük, mind a hat légiósuk ott volt a bemelegítéskor, de a hazaiak 12 fős keretéből is ott volt mindenki, aki számít, a három magyar felnőtt válogatotton kívül az öt külföldi készen állt a nagy csatára.
A DVTK Arénában most először volt telt ház, és pompásan nézett ki a lelátó a kezdés előtt, ám a piros-fehérbe öltözött drukkerek nem csak a látványra adtak, hanem remek hangulatot teremtettek. A meccs előtti Himnusz éneklés után, az ultra szektorban piros léggömbök lengetése és az ezüstszínű, a DVTK1910 feliratot kiadó lufik magasba emelése után beindult a szurkolás.


0-14

Bombaerős kezdést produkált a francia csapat. Smalls, aki az első két meccsen szinte észrevételen volt, duplát és triplát is behúzott az elején, és jött még Salaün kettese és Zellous hármasa, ami állva hagyta a hazaiakat, és amikor a 4. percben Diaby is eredményes volt (0-12), időt kért a Diósgyőr. A fehér mezeseknek semmi nem sikerült, minden dobás kifelé jött, 0-14-nél, a 6. percben Kányásinak összejött az, ami előtte csapattársainak nem, gólt szerzett. A folytatásban megtalálta a gyűrűhöz vezető utat a DVTK, ám a két perc lendületes játékát a vendégek szakvezetője időkéréssel próbálta megtörni (8-20). A negyed végén Charles faultos találatával előbb tízre jött fel a piros-fehér gárda, majd Lelik a hátrányt még tovább csökkentette (15-23). 
A második menet elején Tadic is 2+1-es kombinációban volt eredményes, majd büntetődobások után egy labdára jöhetett volna fel a DVTK, ám Charles egyik dobása kimaradt (19-23). A Villeneuve együttesét Salaün tempója, majd Zellous hármasa nyugtatta meg (21-30), és nem mellékesen jól védekeztek a vendégek. A franciák szedték a lepattanókat, mint az ipari gép, Smalls remekelt, a DVTK-nak nem mentek a távoli dobások, és kontra akciókból egymás után kapták a gólokat, a 19. percben időt is kértek (23-38). A pauza után, a tizedik hazai triplakísérlet végre célba ért, Leliket tapsolta meg a publikum, ez a dobás alakította ki a félidei eredményt (26-38). 

 

Küzdöttek

A térfelcserét követően nem sok jót ígért a kezdet, de aztán a hazaiak kemény, akaratos játékkal igyekeztek visszajönni a meccsbe és mivel volt sikerük ebben a játékban, periódusban, a vendégek időt kértek, amikor Lelik góljával 10 alá csökkent a különbség (33-41). A 26. percben Garbin hármasával tovább javult a kép (38-44). Óriási harc dúlt a pályán, miközben nagyokat birkóztak a játékosok a labdáért, a diósgyőri ultrák szüntelen támogatást adtak a lelátóról. A negyed hajrája azonban a Villeneuve-é volt, Salaün hármasával újra 10 pont fölé tolták magukat, és végül 12 egységnyi fórt hoztak össze az utolsó menet előtt (44-56).
Burke leindításos találata hozott örömöt a franciáknak, a folytatásban pedig azért küzdött a DVTK, hogy sikerüljön 10 alá jönnie, de az ellenfélnél mindig volt klasszis megoldás, egy villanás, ami ezt nem tette lehetővé. A 35. percben 50-64-nél kért időt a hazai szakvezető, és ekkor már csak a reménynek a halvány lángocskája volt meg arra, hogy sikerülhet a bravúr. Küzdött, harcolt a Diósgyőr, de dobószázalékban ezen a napon elmaradtak a Villeneuve-től, és az egyéni extra teljesítmény is kevesebb volt ezen a napon a hazaiaknál. 
A meccset francia csapat rajt cél győzelemmel hozta le, és ezzel bejutottak az Euroliga négyes döntőjébe. 

DVTK Hun-Therm – Villeneuve d’Ascq LM (francia) 58-73 (15-23, 11-15, 18-18, 14-17)
Miskolc, 3400 néző. V.: Chueca (spanyol), Prpa (szerb), Barkauskas (litván).
DVTK Hun-Therm: AHO N. 8, Charles 11/3, Lelik 7/3, Jovanovic 9/3, Girgalauskyte 2. Csere: KÁNYÁSI 9/3, Tadic 7, Garbin 5/3. Vezetőedző: Völgyi Péter.
Villeneuve d’Ascq LM: ZELLOUS 11/9, SMALLS 18/3, SALAÜN 16/3, Burke 8, DIABY 15. Csere: Gueye 2, Heriaud 3, Mununga, Lisowa-Mbaka, Abraham. Vezetőedző: Rachid Meziane.
Kipontozódott: Aho N. (39.).
Völgyi Péter: – Szeretnék gratulálni a szurkolóknak, amit szezonban tőlük kaptunk, az fantasztikus, másrészt gratulálok a Villeneuve-nek. Rutint nem lehet gyorstalpalón megszerezni, ilyen hőfokú meccset tudni kell megnyerni. Franciaországban, az előző mérkőzésen nagyobb esélyünk volt arra, hogy elérjük a Final Fourba jutást. Ma alul teljesítettünk, de az előző két meccsen ennél többet mutattunk. Nagyon büszke vagyok a csapatra, most az következik, hogy levonjuk a tanulságokat, és innentől a következő feladatra koncentrálunk. 
Rachid Meziane: – Nagyon jól játszottunk ezen a mérkőzésen. A védekezésünk rendben volt az elejétől, ahogy a második meccsen, egy hete is ennek köszönhettük a sikert, ez alkalommal is nagy jelentősége volt ennek. Nagyon nehéz itt nyerni, a DVTK jól játszott, de ezen a napon a mi elképzeléseink valósultak meg, a mi akaratunk érvényesült. 
A párharc végeredménye: 2-1, a Villeneuve d’Ascq LM javára.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!