Dzsudó

2023.05.06. 14:43

Fizetés nélkül nem lehet megélni

A tréner kesereg: húsz esztendős munkája ment fuccsba.

A tény: Gercsák Szabina egykori ifjúsági olimpiai bajnok cselgáncsozó a Paksi FC-be igazolt. A sportoló kontraktusa még tavaly szűnt meg a DVTK-val, majd visszaigazolt a Miskolci Judo Clubba. Igen ám, de utóbbi nem tudta fizetni, hiszen talán annyi pénze van, hogy a termét fenntartsa és a rezsijét kifizesse. 

– A tanítványom így anyagi juttatás nélkül maradt, így pedig „bonyolulttá” vált az élete – mondta Flórusz János, az MJC elnök-vezetőedzője, aki hozzátette: – Közben befutott hozzá az Atomerőmű SE megkeresése, így Paksra igazolt, nekem pedig vele kapcsolatban a húsz esztendős munkám ért véget. Ilyen az élet, ilyen a sport.

Katarban indul

Nyolc magyar cselgáncsozó részvételével rendezik meg vasárnaptól a 36. világbajnokságot a katari Dohában, a szakvezetés egy érmet vár a küldöttségtől. A vb a kétéves olimpiai kvalifikációs sorozat idei legfontosabb állomása. Az eseményre 99 ország 667 versenyzője regisztrált. Köztük van a 70 kilós, volt diósgyőri Gercsák Szabina is, aki már az Atomerőmű SE Paks tagja.

– Egy érmet és egy pontszerző helyet tűztünk ki célként – közölte András főtitkár. – Ezúttal is lépcsőzetesen utazunk Katarba, a versenyzőkön kívül ezúttal Tóth László elnök, Murakami Kijosi szakmai igazgató, Ungvári Miklós férfi és Braun Ákos női kapitány, Dénes László masszőr és jómagam leszek jelen.

 Nagy András elmondta, a keretből mindenki egészséges, s mivel az elmúlt egy hónapban nem voltak World Tour-versenyek, a teljes keret már a vb-re készült.    

Az előző világversenyt, az októberben Taskentben rendezett vb-t a 81 kilós Ungvári Attila révén egy hetedik hellyel zárták a magyarok. A dohai magyar keretből csak Tóth Krisztián állt már világbajnoki dobogón, aki 2014-ben ezüst-, 2021-ben pedig bronzérmet nyert. Magyarország két világbajnoki címnél tart: 1993-ban Kovács Antal, 2005-ben pedig a szintén paksi Braun Ákos állhatott fel a dobogó tetejére. A vb zárónapján kerül sor a vegyescsapatok versenyére - ez a szám már szerepelt a 2021-es tokiói olimpia programjában –,ezúttal a több kategóriában lyukas magyar válogatott nélkül.

Ami a 2200 férőhelyes Ali Bin Hamad Al Attiyah (ABHA) Arenában sorra kerülő vb pénzdíját illeti, az összdíjazás 800 ezer euró lesz. Az egyéni küzdelmekben az aranyérem mellé 26 ezer euró (10,1 millió forint) jár a versenyzőnek és edzőjének. Az ezüst 15, a bronz 8 ezer eurót ér.

A dohai vb-re – amelyen semlegesként elindulhatnak orosz és fehérorosz dzsúdósok, ezért Ukrajna bojkottálja az eseményt – 99 ország 667 versenyzője regisztrált. A rekordot a 2011-es párizsi világbajnokság tartja, ahol 132 ország 871 versenyzője szerepelt.

A teljes magyar vb-csapat

Férfiak
81 kg: Ungvári Attila (Győri AC), 90 kg: Tóth Krisztián (MTK Budapest), Gőz Roland (MTK Budapest), 100 kg: Vég Zsombor (Ceglédi VSE), +100 kg: Sipőcz Richárd (Széchenyi Egyetem SE Győr). 

Nők
52 kg: Pupp Réka (Atomerőmű SE), 63 kg: Özbas Szofi (BHSE), 70 kg: Gercsák Szabina (Atomerőmű SE).

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!