Diákolimpia

2023.03.06. 12:30

Egerben küzdöttek

Az alsósok kedvenc diákolimpiai országos döntőjének a hevesi megyeszékhely adott otthont

Az ország legjobb nyolc csapata versenyzett a hétvégén Egerben a játékos sportverseny diákolimpián – kaptuk a hírt Szilágyi Andreától, a Magyar Diáksport Szövetség kommunikációs és marketing osztályvezetőjétől. A különböző ügyességi sorversenyek végén a törökbálintiak nyakába került az aranyérem.

Százhetven iskola 

A legkisebb korosztály számára rendezett verseny első sorban ügyességi, sportágelőkészítő feladatokat tartalmaz. A tizenkét lehetséges versenyszámból mindig 9+1 kerül kisorsolásra a verseny kezdetén, amelyek során például labdás, kúszó-mászó, egyensúlyozó, akadályugró számok mentén mérkőznek meg a csapatok, klasszikus sorverseny formájában. Országszerte százhetven (közte több Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyei) iskola indult el a körzeti fordulókon, és a legjobbak megyei majd országos elődöntőkön kvalifikáltak az országos döntőre. Az egri csúcseseményt a Magyar Diáksport Szövetség megbízásából a Heves Megyei Diák- és Szabadidősport Egyesület rendezte, a résztvevők közé jutott a rendszeresen legjobbak között szereplő Törökbálint, Szombathely, és a házigazda egriek is. A nyolc csapattal összesen száznegyvennégy kisdiák versenyzett, akiket ezúttal is több száz szülő, hozzátartozó kísért el és teremtett fantasztikus hangulatot a Kemény Ferenc Sportcsarnokban. A verseny rangját a megnyitón résztvevő Mirkóczki Ádám egri polgármester és Daragó Lászlóné, az MDSZ tiszteletbeli alelnöke, egykori Borsod-Abaúj-Zemplén megyei sportigazgató emelte. A törökbálintiak szoros küzdelem során ezzel a győzelmükkel már zsinórban harmadszor hódították el az aranyérmet.
A versenyen az alábbi iskolák szerezték meg a dobogós helyezéseket: 1. Bálint Márton Általános Iskola és Gimnázium Tagintézménye, Törökbálint, 2. Szombathelyi Derkovits Gyula Általános Iskola, 3. Jászberényi Nagyboldogasszony Katolikus Óvoda, Kéttannyelvű Általános Iskola és Gimnázium.

Jó tudni

A diákolimpia a diáksport egyetlen országos tanulmányi és tehetséggondozó versenye Magyarországon, amely idén tizenkét MDSZ által rendezett, és további negyven olyan versenyt foglal magába, melyet országos sportági szakszövetségek és sportági szövetségek bonyolítanak le. A versenysorozat keretében a több mint 300 000 ezer nevező közül 15 ezren jutnak el az országos döntőkig. A diákolimpia fővédnöke Novák Katalin köztársasági elnök, a versenysorozatot az MDSZ az oktatásért felelős miniszterrel közösen hirdeti meg. A diákolimpia országos döntőinek érmesei 10 felvételi többletponthoz jutnak a felsőoktatási felvételik során, ahol a felvételi időpontját megelőző 8 év erre jogosító eredményei érvényesíthetők. A diákolimpia alapszintű (körzeti) versenyei a Nemzeti Tehetség Program támogatásával valósulnak meg.

Az MDSZ-ről  
A Magyar Diáksport Szövetséget (MDSZ) 1987-ben alapították, és mára a legnagyobb magyarországi civil szervezetté vált a diáksport területén. A szervezet fő célja, hogy minél több gyermeket vonjon be sportprogramokba, és népszerűsítse az egészségfejlesztő testmozgást. Az MDSZ küldetése, hogy a testnevelés és a sport minden gyermek életének részévé váljon, egész életen át. A szervezet testmozgás- és sportprogramokon keresztül támogatja az önkéntesség, valamint a társadalmi befogadás szemléletének erősítését, fejlesztését Magyarországon. A Magyar Diáksport Szövetség állandó kapcsolatban áll szinte valamennyi magyarországi iskolával, és minden évben megrendezi a Diákolimpiát, amely az egyetlen országos tanulmányi verseny a diáksportban.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!