Pécsi MFC vs. DVTK

2022.08.22. 20:00

Hét gól, két kiállítás, újabb DVTK vereség

Hiába volt tartása, győzelmi esélye emberhátrányban is a Diósgyőrnek, pont nélkül maradtak.

Berecz Csaba

PMFC vs. DVTK NB II. labdarúgó mérkőzés.

Fotó: Laufer László

A labdarúgó NB II 5. fordulójának zárómérkőzését hétfőn játszották, a Pécsi MFC gárdájának vendége volt a Diósgyőri VTK együttese.

Rotációk

A hazaiak kezdőcsapata jelentősen változott a legutóbbi, múlt hét szerdai, a HR-Rent Kozármisleny elleni, idegenbeli 0-0-s bajnokihoz képest, ugyanis hét (!) új játékos került volna be. A Mayer, Kesztyűs, Futó, Makrai, Harsányi, Tóth-Gábor, Hadaró sorból utóbbi végül mégsem mehetett ki az első sípszóra, mert a bemelegítés közben megsérült, és az utolsó percekben Takács Zs. kapott bizalmat. Viszont Svedyuk, Marques-Airosa, Kónya, Kövesdi, Grabant és Tihanyi csak a cserék között volt. Ez a nagy változás azonban csak részben volt meglepő, és sokkal inkább annak szólt, hogy a legutóbbi hétközi fordulóra könnyítette el kezdőjét a baranyaiak szakvezetője, hogy a rotáció jegyében frissített öt napja, ugyanis a DVTK elleni kezdő egy híján, – az utolsó pillanatban a meccset lemondó Hadaró kivételével, – ugyanaz volt, mint a Credobus Mosonmagyaróvár elleni hazai, 2-1-es siker alkalmával.

A DVTK-nál is volt rotáció az előző meccshez képest. A piros-fehérek szakvezetője a 3. fordulóhoz mérten, a legutóbbi meccsre, kényszerből egy belső védőt cserélt, a sérült, csontrepedéssel bajlódó Hegedűs J. helyett Viczián kezdett, míg a támadó középpályás sort teljesen kicserélve, az FC Ajka elleni 3-1-es győzelem idején Papp, Jurek és Szőke kapott bizalmat Radics, Vajda és Bertus rovására. Ezúttal ez utóbbi trióból utóbbi kettő visszakerült a kezdőbe, míg Szőke megragadt a csapatban. A Diósgyőrnél továbbra sem volt bevethető Könyves, aki részleges szalag szakadása után jó esetben ezen a hétvégén térhet vissza.

Öt találat

Az első félidő rendkívül eseménydúsra sikerült. A DVTK már a találkozó elején jelezte, hogy pontokat szeretne, fölényüket egy szerencsés góllal spékelték meg. Az 5. percben a jobb oldalon Farkas D. elé került a labda, aki megindult befelé, majd 18 méterről, középről lövésre szánta el magát, a laszti pedig Takács Zs.-n megpattanva a kapu bal oldalába vágódott (0-1).

A folytatásban a hazai csapatnak volt egy lövése, ám ezt leszámítva a Diósgyőr kontroll alatt tartotta a mérkőzést. Egészen a 19. percig. Ekkor Tóth-Gábor lépett ki a jobb oldalon, Szatmári mellett, utóbbi nem tudta utolérni ellenfelét, a 16-oson belül, hátulról legyűrte. A játékvezető emiatt 11-est ítélt, és kiállította a védőt. A büntetőt a sértett végezte el, Tóth-Gábor laposan a kapu jobb alsó sarkába lőtt (1-1).

Az emberelőnyhöz jutott pécsi csapat hamar gólra váltotta fórját, a 24. minutában egy hazai, bal oldali beadás után röviden fejelték ki a labdát a vendégek, a játékszer Harsányi elé került, aki 16 méterről bombázott a bal alsó sarokba (2-1).

Nem esett össze a Diósgyőr, olyannyira nem, hogy a kapott találat után az első támadásából gólt szerzett: a 26. percben Vajda adott be balról, a 16-os vonaláról, az ötösre, ahol az ékező Szőke fejjel, szinte a földön fekve a kapuba küldte a labdát (2-2).

A gólesőnek ezzel nem volt vége a a 35. minutában szabadrúgáshoz jutott a Pécs, amit Kesztyűs végzett el, a jobb oldalról. Remek beadása után három hazai játékos futott be a vendég védelem mögé, közülük Tóth-Gábor fejelt 7 méterről a bal alsó sarokba (3-2).

Az első félidőből hátralévő időben Katonának volt egy ígéretes fejese, a túloldalon pedig Bertusnak egy sistergős lövése.

Fordulópont

A második félidőre mindkét csapat cserélt, a hazaiak sérülés miatt, a vendégek pedig az egyenlítés érdekében. És bár nem a beküldött Eppel révén, de a DVTK másodszor is eltüntette a hátrányát. A 49. percben Kesztyűstől szerezte meg a labdát harcosan Szőke, aki már csak a kapussal állt szemben, de önzetlenül jobbra passzolt, ahol Lukács D.-nek már csak az üres kapuba kellett gurítania (3-3).

Néhány másodperccel később ismét ez a páros alakított, Szőke jó passza után Lukács D. előtt adódott gólszerzési lehetőség, de a csatár ezúttal Helesfayba lőtte a labdát. Nem látszott a Diósgyőrön, hogy emberhátrányban játszik, a fehér mezesek a labdaszerzések után igyekeztek ellentámadásokat vezetni. A félidő közepén egy megpattanó lövést tolt ki a léc alól Danilovic kapus, majd a 68. percben Eppel ordító gólhelyzetben hibázott. Lukács D. futott el a jobb oldalon, remekül adott középre, Eppelhez passzolt, aki az ötösön az üres kapuba helyett gyatrán a kapus kezébe passzolt. Mint utóbb kiderült, ez volt a meccs fordulópontja. Ugyanis a kimaradt ziccert gyorsan góllal büntette a PMFC: Katona balról passzolta be a labdát, középre Harsányinak, aki egy igazítás után, 14 méterről a kapu jobb felső sarkába lőtt, a labda egy védőről vágódott a kapuba (4-3).

Hármas cserével próbált változtatni a vendégek szakvezetője, de Oláh Bálint csak három percet tölthetett a pályán, miután rátartott Tóth-Gábor lábára, és eltalálta a pécsi játékost, egyből piros lapot kapott, 9 főre csökkent a vendégek létszáma. És ezzel tulajdonképpen elszálltak a diósgyőriek pontszerzési reményei.

A 84. percben Makrai növelhette volna a különbséget, de a kapust találta el nagy helyzetben, majd nem sokkal később Nikitscher előre ívelése, egy vendég védő fején megpattanva perdült a DVTK kapuja felé, amit Danilovic a kapufa segítségével hárított. Aztán Kocsis B. bombáját mentette a vendégek kapusa, majd Nikitscher löketét tolta szögletre, a végén pedig Tóth-Gábor lőtt laposan a bal sarok mellé.

PMFC - DVTK NB II. labdarúgó mérkőzés.
Fotós: Laufer László

A DVTK bár kikapott, olyan teljesítményt nyújtott, amivel sok meccsen győzelmet érhetett volna el. Ez most azért nem sikerült, mert nagy egyéni hibák történtek a meccsen. Szatmári butaságát még elbírta volna a csapat, Eppel óriási bakijáért nagy árat fizettek, Oláh Bálint borzasztó mutatványa után azonban elszállt minden remény.

Pécsi MFC – Diósgyőri VTK 4-3 (3-2)

Pécs, 1800 néző. V.: Antal P. (Bornemissza, Huszár).

Pécsi MFC: Helesfay – Mayer, Rácz, Katona, Takács Zs. – Kesztyűs, Futó (Kocsis B., 46.) – Makrai (Kónya, 85.), Nikitscher (Svedyuk, 93.), Harsányi (Kövesdi, 79.) – Tóth-Gábor. Vezetőedző: Weitner Ádám.

Diósgyőri VTK: Danilovic – Farkas D. (Csirmaz, 58.), Viczián, Szatmári, Bárdos – Bényei (Jurek, 72.), Holdampf (Radics, 72.) – Vajda (Eppel, 46.), Szőke (Oláh Bálint, 72.), Bertus – Lukács D. Vezetőedző: Dragan Vukmir.

Sárga lap: Rácz (10.), Takács Zs. (28.), Katona (36.), Mayer (82.), ill. Danilovic (36.).

Kiállítva: Szatmári (19.), Oláh Bálint (75.).

Gólszerző: Tóth-Gábor (20., 35. – az elsőt 11-esnből), Harsányi (24., 69.), ill. Farkas D. (5.), Szőke (26.), Lukács D. (49.).

Weitner Ádám: – Sok gólváltást láttunk, és két kiállítást is tarkította a mérkőzést. A csapatom próbált futballozni, alakítottunk ki helyzeteket, megvolt az a csapategység, amivel egy ilyen jó ellenfelet le lehet győzni. Nagyon boldog vagyok.

Dragan Vukmir: – Gratulálok az regellenfélnek, és szurkolóknak is, mindkét oldalon. Jó hangulatú meccs volt, de szerintem saját magunkat vertük meg. Az elején jobbak voltunk, a tíz emberrel is, nagyon sajnálom, hogy pont nélkül maradtunk, minimum a döntetlent megérdemeltük volna.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!