DVTK Jegesmedvék

2022.03.01. 08:23

A Fradi vitte el a Macikat

Hétfőn nyilvánosságra hozták a jégkorong Erste Liga negyeddöntőjének párosítását.

Kolodzey Tamás

A címvédő és egyben alapszakaszgyőztes SC Csíkszereda a MAC HKB Újbudát, míg az FTC-Telekom a DVTK Jegesmedvék csapatát választotta a jégkorong Erste Liga negyeddöntőjére. A hétfői börzén az is kiderült, hogy az Újpesti TE a Debreceni EAC-cal játszik majd, míg a negyedik Gyergyói HK-nak a Brasov Wolves jutott. 
 

Láda nem lepődött meg 
 

A hétfő délelőtti, a szövetség által közvetített egyeztetésen kiderült, hogy a kedvezményezettséggel rendelkező FTC-Telekom és az Újpesti TE már ma megkezdi az egyik csapat negyedik sikeréig tartó párharcát, míg a Csíkszereda és a Gyergyó csak csütörtökön. A csíkszeredaiak úgy fogalmaztak, hogy a Rico Rossi vezetőedző irányította szakmai stáb közös döntése volt, hogy az alapszakasz-ötödik MAC-cal játszanak, míg az újbudaiak annak örülnek, hogy erős csapattal találkozhatnak a play-offban. Az FTC vezetőedzője, Fodor Szabolcs kiemelte: mivel a legközelebbi lehetséges ellenfelet, a MAC-ot elvitték, ezért a következő legközelebbi riválist, a Diósgyőrt választották, és próbálnak minél tovább frissek maradni a play-off menetelésben. A Jegesmedvék általános igazgatója, Láda Balázs nem lepődött meg, hogy az FTC vitte el őket, és nem szeretnének a negyeddöntőben megállni. Az Újpest számára maradt a Magyar Kupa-győztes Debreceni EAC és a Brasov Wolves, a lila-fehérek pedig az előbbire csaptak le. Ancsin János ügyvezető igazgató jelezte, hogy szeretnének visszavágni a DEAC-nak a tavalyi play-off búcsúért, és náluk az utazás szintén szempont volt. Jelezte: reméli, hogy összejön az Újpest – Fradi döntő. Fodor András, a debreceniek ügyvezetője utalt rá, hogy először kerültek az alsóházba, azaz őket lehetett választani, de meglepődött, hogy a 2021-es 4–1-es párharc után az Újpesti TE mellettük döntött. Az erdélyi párharcban mindkét csapat hangsúlyozta, hogy nem kell sokat buszozniuk. 
 

Egyre izgalmasabb 
 

Szőke Álmos, a liga elnöke kiemelte, hogy a koronavírus-járvány alatt csupán tizenegy mérkőzés maradt el, ezt nagy sikernek tartják, és azt is, hogy az alapszakasz második, harmadik és negyedik helye csak az utolsó játéknapon dőlt el, ez is bizonyítja, hogy a liga fejlődik, egyre izgalmasabb – tette hozzá. Az Erste Liga alapszakaszának 220 mérkőzésén 1463 gól született, így átlagban 6,65 gól esett. A találkozók közel egyharmada, egészen pontosan 72 összecsapás minimális különbséggel dőlt el. A legnagyobb különbség a Dunaújvárosi Acélbikák – Brassó szeptember 30-i mérkőzésen volt, a vendégek 12–0-ra nyertek. A legtöbb gólt a szeptemberi székely rangadón lehetett látni, 8–7-re győzött a Gyergyó a Csíkszereda ellen, míg négy meccsen született egyetlen találat (Dunaújváros – Titánok 1–0, Titánok – FTC 1–0, Dunaújváros – FTC 0–1, Győr – DEAC 0–1). A kanadai táblázaton a pontkirály a csíkszeredai Jev­genyij Szkacskov lett 66 ponttal (25 gól, 41 gól­passz), megelőzve két gyergyóit, Bodó Christ és Orban Brance-t. A gólkirály Bodó lett 30 találattal, a gólpasszokban pedig Orban és a csíkszeredai David Stach zárt az élen, 42-vel. A kapusok között Rajna Miklós (UTE) zárt a legjobb mutatóval: 1325 lövésből 1252-t védett, ez 94,49 százalékos hatékonyság. A legtöbb büntetést a gyergyói Szabó Pál Krisztián kapta, kereken 100 percet, Igor Bobcek (DAB) 82, míg Cody Fowlie (FTC) és Fekete Alex (Titánok) 81 percet töltött a büntetőpadon. A csapatok közül a Gyergyó kapta a legtöbb büntetéspercet, 601-et. Szimpla emberelőnyben 315, kettős emberelőnyben 36, emberhátrányban 48 gól esett. Öt játékost neveztek mind a negyven meccsre: Ambrus Csongor, Kóger Balázs és Jacob Lundin a Titánoktól, Németh Péter és Szappanos Dávid a Dunaújvárosból. A legidősebb a 42 éves Lencsés Tamás volt, ő egy találkozón szerepelt a DAB-ban. A legfiatalabb jegyzőkönyvezett a 16 éves brassói kapus, Buda Márton, őt tízszer nevezték, de végül nem játszott, a nála egy hónappal idősebb Farkas Olivér 24 találkozón került a DVTK jegyzőkönyvébe, és három asszisztot jegyzett. A legjobb védelemmel az UTE büszkélkedhet, 78 gólt kapott összesen. Emberelőnyben a Csíkszereda játszott a leghatékonyabban, 29,72 százalékát használta ki a lehetőségeknek, a Gyergyó 27,81, a DEAC pedig 23,52 százalékban élt velük. Az újpestiek emberhátrányos védekezése volt a legjobb, 83,48 százalék. 
 

Tokaji Viktor bizakodik 
 

– Nyilván örülünk, ugyanis kiváló csapattal játszhatunk – mondta Tokaji Viktor, a Macik vezetőedzője. 


– A zöld-fehérekkel hokizni nagy kihívás, extra motiváció, szóval remek hangulatú mérkőzéssorozat vár ránk. Ők most kezdik a ráadást, mi a Győr ellen hangoltunk, most pedig nekik ugrunk, mint disznó az ólajtónak. Jóslásokba, a majdani végeredmény megtippelésébe természetesen nem megyek bele, úgy kalkulálok, hogy minden egyes meccs kiélezett küzdelmet hoz majd, és megtaláljuk a módját annak, hogy zavarba hozzuk a fővárosiakat. Nehéz történet lesz ez a menetelés, de az volt a Győrrel szemben is. Veszítenivalónk nincs: azok, akik egész évben velünk voltak, most rutint szerezhetnek, és az, amit elsajátítottak, nagy hasznukra válhat a jövőben. Az FTC-Telekom kész gárda, mi még csak formálódunk, de ahová eljutottunk a kvalifikációs szakasz végére, bizakodással tölt el minket. Annak nem ­tulajdonítok jelentőséget, hogy a Fradi sok játékosa egykor nálunk játszott, ez ugyanis évekkel ezelőtt történt, mostani együttesük már alapvetően más hokit játszik. Papíron teljes kerettel megyünk hozzájuk, bár sérülés miatt két-három hiányzónk elképzelhető, hogy lesz. 
 

Az eddigi tények 
 

8. forduló, október 10.: FTC-Telekom – DVTK Jegesmedvék 2–1 
19. forduló, november 26.: DVTK Jegesmedvék – FTC-Telekom 1–5 
29. forduló, január 7.: FTC-Telekom – DVTK Jegesmedvék 3–2 – szétlövés után 
37. forduló, február 4.: DVTK Jegesmedvék – FTC-Telekom 7–8 – szétlövés után 
 

A tervezett program


Március 1., kedd, Tüskecsarnok, 18.30: FTC-Telekom – DVTK Jegesmedvék 
Március 2., szerda, Tüskecsarnok, 18.30: FTC-Telekom – DVTK Jegesmedvék 
Március 5., szombat, 18.00: DVTK Jegesmedvék – FTC-Telekom 
Március 6., vasárnap, ? óra: DVTK Jegesmedvék – FTC-Telekom 
Március 9., szerda, Tüskecsarnok, ? óra (ha szükséges): FTC-Telekom – DVTK Jegesmedvék (televíziós közvetítés esetén a kezdés: 14.05) 
Március 11., péntek, ? óra (ha szükséges): DVTK Jegesmedvék – FTC-Telekom 
Március 13., vasárnap, Tüskecsarnok, 18.30 (ha szükséges): FTC-Telekom – DVTK Jegesmedvék 
 

(A borítóképen: Legutóbb február 4-én Miskolcon találkoztak a felek)

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!