Úszás

2021.12.19. 09:00

Februártól Putnok is beszáll

Legendás olimpiai bajnokok tekintették meg a Tokajban folyó úszósportmunkát.

MI

Az ősz elején indult be négy teszthelyszínen – Tokajban, Móron, Debrecenben és Budapest XXII. kerületében – az úgynevezett „Úszó Nemzet Program”, amelynek lényege, hogy óvodás, valamint általános iskola első osztályos gyerekek kapnak lehetőséget úszásoktatásra. Mindegyiküknek komplett felszerelést adnak, és az utaztatásukat is állják, mindezt az állami támogatásnak köszönhetően. A szakmai cél, hogy a tanulók képesek legyenek 100 métert folyamatosan, megállás nélkül leúszni, és otthonosan, biztonságosan mozogjanak a mély vízben.

 

Hétfőn a teszthelyszín egyikén, Tokajban járt Egerszegi Krisztina ötszörös, Darnyi Tamás négyszeres, Wladár Sándor egyszeres olimpiai bajnok, a Magyar Úszó Szövetség (MÚSZ) elnöke, továbbá Szántó Dávid, a program főszervezője, és dr. Török Enikő sportszakmai csoportvezető, a MÚSZ elnökségi tagja. A Bodrog–Tisza-parti városban Hölcz Péter régióvezető és Sajgó László koordinátor és oktatásszervező mutatta be a helyi munkát.

 

Az arcukat nézték

 

– Úgy gondolom, hogy jól vizsgázott maga a program és az a kis csapat is, amely Tokajban dolgozik, a MÚSZ illusztris vendégei meg voltak elégedve a látottakkal, a tapasztaltakkal – közölte az Észak-Magyarországgal Sajgó László. – Elsősorban természetesen arra voltak kíváncsiak, szakmai szemüvegen keresztül, hogy mennyire hatékony a program, hogy teljesen a nulláról, tíz-tizenegy alkalom után hová tudnak vagy tudtak eljutni a gyerekek. Azt nézték az arcokon, hogy örömmel, felszabadultan mennek-e be a vízbe. Másrészről azt nézték meg, hogy az uszodai körülmények megfelelőek-e, miként sikerült összehangolni a munkát az uszodai dolgozókkal. Örülünk annak, és köszönjük, hogy Posta György polgármestertől minden támogatást megkaptunk a szeptember közepi indulás óta. A vendégek beszélgettek a gyerekekkel is a saját nyelvükön, hoztak ajándékokat, gyümölcsöt, csokoládét. Az ilyen rövid idő alatt elért eredmények miatt mindenki büszke lehet magára, elsősorban az a régióban élő közel 400 gyermek, akik heti rendszerességgel jártak úszni. A program februárban folytatódik, és az iskolai tanév végéig tart. A jövő év elején bővülnek majd a helyszínek, megyénkből a második és egyben új belépő Putnok lesz, ahol Móth Éva lesz a helyi koordinátor.

 

A tények

A tokaji uszodába az alábbi települések óvodáiból, iskoláiból érkeztek gyerekek az oktatásra: Bodrogkeresztúr, Bodrogkisfalud, Csobaj, Rakamaz, Tarcal, Timár, Tiszanagyfalu, Tiszaladány, Tokaj.

 

(A borítóképen: A vendégek a tokaji uszoda bejárata előtt)

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!