öttusa

2021.10.03. 09:30

Haraszin Linda a vb- és Eb-érem szerzéséről

A 14 éves fiatal sportoló a múlt hónapban két világversenyen is Magyarországot képviselte.

Berecz Csaba

Forrás: MÖSZ

Haraszin Linda, a Swimming Pentathlon Club versenyzője az elmúlt hónapban két világversenyen is rajthoz állt. A miskolci Herman Ottó Gimnázium 8. osztályos tanulója, aki nyáron ünnepelte a 14. születésnapját, négy héttel ezelőtt előbb a portugáliai Caldas da Rainhában megrendezett U17-es öttusa-Európa-bajnokságon egyéniben a 4. helyen végzett, csapatban pedig aranyérmes lett, Bauer Blankával és Zemán Zórával. A sportoló két hete Egyiptomban, az Alexandria városában lebonyolított U17-es öttusa-világbajnokságon egyéniben a 19. helyen ért célba, csapatban pedig ezüstérmet érdemelt ki, ugyancsak Bauer Blankával és Zemán Zórával. A miskolci fiatal ezeken a versenyeken többségében nálánál 1-2 évvel idősebbek ellen küzdött háromtusában, ugyanis az U17- es korosztály programjában a vívó és lovas számok még nem szerepelnek.

– Úgy gondolom, hogy mindkét versenyen a maximumot nyújtottam, és büszke vagyok az elért eredményekre – válaszolta erre vonatkozó kérdésünkre Haraszin Linda. – Az Európa-bajnokságon a dobogó, a 3. helye messze volt, Zemán Zórával a 4. helyért harcoltunk a verseny hajrájában, és nekem sikerült jobban a célba érkezés. Az, hogy utána a csapatban aranyérmet vehettünk át, nagyon nagy öröm, boldogság volt. Két héttel később a világbajnokságon picit más mezőnyben az úszásom rendben volt, annyit mentem, amire jelenleg képes vagyok, de a futásom és a lövészetem nem volt az igazi, mondjuk úgy, hogy az nem az én napom volt. De nem vagyok csalódott, az első világbajnokságomon, az U17- es mezőny egyik legfiatalabbjaként, értékes tapasztalatot szereztem, és nem mellékesen egy vb-ezüstöt is, ami örömre ad okot.

Megszokta

A Swimming PC versenyzőjétől megkérdeztük, hogy nem volt-e furcsa, hogy nagyobb lányok között kellett helytállnia.

– Már megszoktam. Sok ilyen versenyen vettem már részt, általában feljebb versenyeztetnek a korosztályomnál, talán csak a hazai országos bajnokságon vagyok egy mezőnyben a velem egykorúakkal – felelte a miskolci ifjú sportoló, akit arról is kérdeztünk, hogy az öttusa többi számával, amelyekben most még nem kellett bizonyítania, hogy áll. – Természetesen járok vívni és lovagolni is, bár az előző hetekben az Eb és a vb miatt ez háttérbe szorult, hiszen ezeken a versenyeken az úszás és a futás-lövészet szerepelt. Viszont ezen a héten ismét kardot fogtam a kezembe, és lóra is szálltam.

Haraszin Linda 2018-ban, vagyis 11 évesen vett részt élete első világversenyén, akkor Írországban, Dublinban a laser-run világbajnokságon a 13 évesek korcsoportjában három aranyérmet is szerzett, egyéniben és csapatban, valamint a mix váltóban. És hogy mennyit kell dolgozni azért, hogy nemzetközi szinten eredményes tudjon lenni egy fiatal?

– Nagyon sok edzés van mögöttem, és ez az év különösen nehéz volt a felkészülés szempontjából, mert a koronavírus-veszély miatt több alkalommal változott a válogatók, a versenyek időpontja az év elején kiadott versenynaptárhoz képest. Emiatt tulajdonképpen egész évben a maximumot kellett nyújtani – felelte a sportoló, majd így folytatta: – Heti hat edzésen veszek részt, kedden és csütörtökön 4-4 órát, hétfőn és szerdán 2-2 órát, néha 2,5 órát készülök, és pénteken is van edzés, ahogy szombaton is, általában kétórás. Ez utóbbihoz nehéz felkelni, kikelni az ágyból, de tudom, hogy befektetett munka nélkül nem lehet jó eredményt elérni. Úgyhogy most is készülök, mert a korosztályos elit bajnokság még hátravan az évből. De utána lesz egy kis szünet, a szüleim megígérték, hogy az idény vége után elmegyünk egy kis nyaralásra.

(A borítóképen: Zemán Zóra, Haraszin Linda és Bauer Blanka)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!