Az én olimpiám: Illyés Miklós

2021.07.27. 12:00

Kilenc aranyérmet remél, és Karakasnak drukkolt Illyés Miklós

A Miskolci Sportiskola ügyvezetője és az MVSC elnöke a 2000-es, Sydney-ben tartott olimpia cselgáncsindulója volt.

Kolodzey Tamás

Forrás: ÉM-Archívum

Illyés Miklós elöljáróban leszögezte:

– Természetesen nézem az ötkarikás viadalt, követem az eseményeket, bár mindennap nem kelek fel hajnalban. Elsősorban a cselgáncsozók küzdelmei érdekelnek, de gondolom, hogy ez magától értetődik, hiszen egykor magam is ebben a műfajban versenyeztem. Az olimpia egyébként olyan, mint a többi verseny, csak ritkábban rendezik, ezért nagy a presztízse és az értéke. A kardozóknak és a párbajtőrözőknek máris gratulálok, eddigi szereplésük egyszerűen csodálatos, és remélem, hogy nem tévedek, ha hozzáteszem: és még hol van a vége.

Rácáfolt az elméletre

A hajdani ötkarikás szereplő ezután arról beszélt, hogy a lelátók nem teljesen üresek, hiszen a versenyzők egy része jelen van, majd hozzá­tette:

– Szurkolók azonban nincsenek. Ez azonban a kisebbik rossz, az igazi nagy csapást az jelentette volna a világ sportja számára, ha törlik a viadalt, ekkor pedig több műfaj anyagilag a padlóra kerül, szerencsére ez nem következett be.

Illyés Miklós évekkel ezelőtt elöljárója volt Karakas Hedvignek, lévén a dzsúdós az MVSC-ben sportolt.

– Hédinek nagyon druk­koltam: sajnos elsőre veszített, így máris jöhet haza. Lengyel ellenfele a tizennegyedik a világranglistán, a magyar lány pedig a tizenkettedik, ezért nem is olyan meglepetés, hogy nem a mi sportolónk nyert. Mondják, hogy a sorsolás meghatározó, sőt döntő, de hozzáteszem: Pupp Réka a nyitányon olimpiai bajnokot vert, ezzel pedig rácáfolt erre az elméletre. Asztaliteniszben is előfordult, hogy a százhuszadik legyőzte a hatvanadikat. A sportban nincs lehetetlen, bármi és ennek az ellenkezője is előfordulhat, nagyon sokszor tapasztaltam ezt a magam bőrén is.

A miskolci sportvezetőtől tokiói esélylatolgatást is kértünk, Illyés Miklós pedig kapásból rózsaszínben látta küldöttségünk várható szereplését:

– Legalább kilenc aranyérmet várok.

(A borítóképen: Illyés Miklós)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!