Sporttámogatás

2021.07.21. 09:45

Húszan kapnak az évi 3,2 milliárdból

Tizenhét városban részesülnek állami támogatásban a vidéki sportklubok.

Berecz Csaba

Mint arról már korábban beszámoltunk: a DVTK 300 millió forintos állami támogatásban részesült. Köszönhetően annak, hogy a magyar kormány döntése értelmében a vidéki sportszervezetek szakmai feladataik ellátására, az Emberi Erőforrások Minisztériuma 2021-ben és 2022-ben is, 3 238 468 425 forintot biztosít. Ezen a jogcímen – az 1409/2021. (VI. 30.) kormányhatározat értelmében – 2026-ig tervezik folyósítani a támogatásokat. A kiválasztott vidéki sportszervezeteket három osztályba sorolták. Az 1. kategóriába a legalább 14 szakosztállyal és az 1000 főt meghaladó sportolói létszámmal rendelkező sportszervezetek kerültek, amik 300 millió forintot kapnak. A 2. kategóriába a legalább 7 szakosztállyal és a 700 főt meghaladó sportolói létszámmal rendelkező sportszervezetek kerültek, amik 220 millió forintot kapnak. A 3. kategóriába pedig a legalább 5 szakosztállyal és 350 főt meghaladó sportolói létszámmal rendelkező sportszervezetek kerültek, amik 25 millió és 180 millió forint közötti összeget kapnak. A kormányhatározatban közzétették a támogatásban részesülő sportszervezetek névsorát, és ez alapján összesen 17 tételt folyósítanak majd a sportszervezeteknek, ami nem azt jelenti, hogy ennyi önálló jogi személyiségű társaságot támogatnak, ugyanis több városban, Debrecenben, Szegeden és Pécsett két-két sportszervezet konzorciumban juthat a kategória sorolás szerinti összegéhez. A Magyar Közlöny 2021. június 30-i számában megjelent határozat szerint a kiemelt vidéki sportszervezetek 2022–2026 között sportlétesítmény-fejlesztési támogatásban is részesíthetők, az Emberi Erőforrások Minisztériuma részéről.

Kritériumok

Az állami támogatásban részesülő 20 vidéki sportszervezetet egy kritériumrendszer alapján választották ki. Ezek között az szerepelt, hogy minimum 5 szakosztállyal, és legalább 350 fős sportolói létszámmal működjenek, valamint 30 éves sportmúlttal rendelkezzenek, továbbá legalább 1 szakosztályban felnőtt vagy utánpótlás korosztályos válogatott sportolójuk legyen, hogy valamennyi szakosztályuknál dolgozzon legalább egy középfokú végzettségű sportedző, illetve hogy legyen határon túli és regionális sportkapcsolatuk. Az is a kritériumok között található, hogy a kiválasztott sportszervezet rendelkezzen hosszú távú sportfejlesztési stratégiával, a tehetségkiválasztást és a tehetséggondozást elősegítő szakmai programmal, továbbá, hogy teremtse meg a sportegészségügy és a sporttudomány területén is az egyéni tehetséggondozást. Az is a követelmények közé tartozik, hogy a kiválasztott sportszervezetnek gondoskodnia kell a sportolók és a sportszakemberek képzéséről, illetve hogy együtt kell működnie felsőoktatási és köznevelési intézményekkel, és rendelkeznie kell a sportolók felkészítéséhez szükséges infrastruktúrával.

A megyei sportszervezetek közül egyedül a 2006-ban alapított, 2007-ben Diósgyőri Vasgyárak Kosárlabdázó Köre néven bejegyzett sportegyesület, a jelenleg Diósgyőri Vasgyárak Testgyakorló Köre néven működő, Sántha Gergely elnök vezette jogi személyiségű társaság került be az állami támogatásban részesülő klubok közé.


A kiválasztott kiemelt vidéki sportszervezetek

1. kategória (300 millió forint/év)

Debreceni Egyetem Atlétikai Club Sport Nonprofit Közhasznú Kft. a Debreceni Sportcentrum Közhasznú Nonprofit Kft.-vel konzorciumban

Diósgyőri Vasgyárak Testgyakorló Köre

Nyíregyházi Sportcentrum Nonprofit Kft.

Pécsi Egyetemi Atlétikai Club a Pécsi Vasutas Sport Körrel konzorciumban

Tatabányai Sport Club

Városi Sportegyesület Dunakeszi

2. kategória (220 millió forint/év)

Szombathelyi MÁV Haladás Vasutas Sportegyesület

Szolnoki Sportcentrum, Sportiskola és Sportszervező Szolgáltató Nonprofit és Közhasznú Kft.

3. kategória (25–180 millió forint/év)

Dunaújvárosi Központi Sportegyesület

Győri Atlétikai Club – II. kerület Dózsa

Honvéd Szondi György Sportegyesület (Székesfehérvár)

Kaposvári Sportközpont és Sportiskola

Kecskeméti Junior Sport Nonprofit Kft.

Soproni Műegyetemi Atlétikai és Football Club

Szegedi Vasutas Sport Egyesület a Tisza Volán SC-vel konzorciumban

Szekszárdi Sportközpont Közhasznú Nonprofit Kft.

Veszprémi Egyetemi Sport Club

(A borítóképen: A Mészáros László nevével fémjelzett DVTK erőemelő szakosztálynak is juthat a pénzből)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!