öttusa

2021.06.09. 09:45

Egy jó vívással élmezőnyben lehetne Guzi Blanka

Guzi Blanka is rajthoz áll a kairói felnőtt öttusa-világbajnokságon.

Berecz Csaba

Budapest 20190904 Öttusa 2019 Világbajnokság VB Nemzeti Sport Fotó Tumbász Hédi Guzi Blanka Gulyás Michelle

Forrás: MW

Fotó: Tumbász Hédi

A miskolci Swimming PC öttusázója, Guzi Blanka kedden kelt útra, és érkezett meg Egyiptomba, ahol Kairó mellett rendezik meg az idei felnőtt-világbajnokságot. A 22 éves kistokaji sportoló bő egy évvel ezelőtt Egyiptomban tette le a névjegyét a felnőtt nemzetközi mezőnyben, amikor világkupaversenyen, a legjobb magyarként, a 18. helyen végzett.

Bár a mostani versenyt nem ugyanott rendezik, mint a tavaly márciusi viadalt, ennek ellenére jó kedvvel indult el a vb-re Guzi Blanka. Azok után, hogy a legutóbbi versenyén, egy hónapja, a székesfehérvári világkupadöntőben a 21. helyen ért célba.

– Csütörtökön lesz a női selejtező, a továbbjutóknak szombaton a döntő, hétfőn pedig a mixváltó-versenyt rendezik meg. Mivel nagy örömömre utóbbiban engem jelölt a magyar csapatba a szövetségi kapitány, így Kardos Bencével igyekszünk majd minél jobban szerepelni – mondta Guzi Blanka az elutazás előtt. – Nagyon izgatott vagyok, mentálisan, fizikálisan és lelkileg is a helyén vannak a dolgok, hiányérzetem egyik területen sincs a felkészülésemmel kapcsolatban. Rangos verseny előtt állunk, remélem, a vb-címek és -érmek, valamint az ezekkel járó olimpiai kvóták jó gazdára lelnek majd. Én nyomás nélkül fogom élvezni, hogy versenyezhetek, egy várhatóan nagyon nívós mezőnyben.

Mivel az öttusa-versenynaptárban a világbajnokság az utolsó megméretési lehetőség a felnőttmezőny számára a tokiói olimpia előtt, így ez a viadal duplán fontos a versenyzők számára. Már csak azért is, mert az első három hely mind a nőknél, mind a férfiaknál olimpiai indulási jogot ér. Mindkét nemnél 23-23 kvóta talált eddig gazdára a 36-36 fős tokiói mezőnyből, a további helyek közül 2-2-t szabadkártyaként osztanak majd ki, 8-8 pedig az olimpiai ranglista pontversenyben elfoglalt helyezések alapján nyerhető el. Érdekesség, hogy ha az egyiptomi vb-n olyan végez dobogón, akinek már van ötkarikás indulási joga, akkor az olimpiai rangsor 9., 10. esetleg 11. helyezettje is kvótához juthat.

Esélyük lehet

A magyar öttusázók közül 1-1 férfi és női sportolónak van tokiói indulási joga, Demeter Bencének és Kovács Saroltának. Egy országból nemenként maximum 2-2 sportoló indulhat Japánban, az olimpia-ranglistáról jelen állás szerint Marosi Ádám és Gulyás Michelle jutna ki, de Kardos Bencének és Bereczki Richárdnak, illetve Alekszejev Tamarának és Guzi Blankának van kisebb-nagyobb esélye arra, hogy kvótát érő helyre kerüljön.

– Akinek most nagyon megy a szekér, az Gulyás Michelle, így leginkább ő az, aki oda tudna keveredni az élcsoportba, de mivel szinte biztos kvótás helyen áll, ebből a szempontból ez nem lenne plusz, csak egy szép siker – mondta Kállai Ákos, a női öttusa-válogatott szövetségi kapitánya közvetlenül az elutazás előtt.

A szakvezető szerint Alekszejev Tamara okozhat meglepetést, aki az idény során bizonytalanul versenyzett, korábban viszont meghatározó tagja volt a mezőnynek.

– Kicsit meglepődnék, ha most szerepelne kiemelkedően, de alapvetően ez lenne az elvárás. Guzi Blanka is kvótás helyre érhet még, neki ehhez leginkább arra lenne szüksége, hogy a vívása az eddigieknél jobban sikerüljön – mondta a kapitány, aki a kvótás Kovács Saroltával kapcsolatban úgy fogalmazott, hogy sérülését követően most már teljes értékű munkát végez, lovagol is, futásban résztávozik, de mindenképpen szükséges lesz, hogy majd felmérjék, hol tart.

A magyar vb-csapat

A vb kedden a női váltóversennyel kezdődött, amelyben a Simon Sarolta, Erdős Rita magyar egység bronzérmet szerzett.

A további magyar indulók:

Szerda, férfiváltó: Regős Gergely, Szép Balázs. Csütörtök, női egyéni selejtező Gulyás Michelle, Alekszejev Tamara, Guzi Blanka, Réti Kamilla (a döntőt szombaton rendezik. Péntek, férfi egyéni selejtező: Demeter Bence, Marosi Ádám, Kardos Bence, Bereczki Richárd (a döntőt vasárnap rendezik). Hétfő, vegyes váltó: Kardos Bence, Guzi Blanka.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!