Mecsek Rally

2021.06.28. 09:15

Dobogós hely Hadikéktól

A norvég világbajnok nyerte a Mecsek Rallyt, összetettben viszont a Hadik–Kertész duó vezeti a bajnokságot.

Marosréti Ervin

Fotó: Marosréti Ervin

A norvég világbajnok ezúttal tarthatatlan volt a magyar bajnokságban. Az 54. Mecsek Rallyt ugyanis Mads Ostberg és navigátora, Torstein Eriksen nyerte meg a mögöttünk hagyott hétvégén. A C3-as, Rally2-es Citroennel versenyző kettős a tíz gyorsasági szakaszból ötöt megnyert, az aszfaltos viadalon egy pillanatra sem adta ki a vezetést kezéből. Ostberg végül 25,9 másodperccel volt gyorsabb a Citroen C3 WRC-vel bemutatkozó Bútor Róbert és bő fél perccel a regnáló bajnok és a pontversenyben jelenleg is élen álló Hadik András előtt.

Élmenők, kiesők

Kezdjük az elején. Turán Frigyes már az első gyorsaságin bő húsz másodperces hátrányt szedett össze, miután a pécsváradi sötétben árokba csúszott. Ezután hiába nyert szakaszt és volt kétszer második, a hajrában ismét rajtavesztett. Az utolsó előtti szakaszon újra beestek, de ekkor már kijönni nem tudtak. Szerencsére a párosnak komolyabb baja nem esett, ám a versenyük ekkor véget ért. Szintén nem látta meg a célt a legutóbbi futamgyőztes, Csomós Miklós sem. A verseny első részében ugyanis egy lassabb kanyarban nekicsúsztak a padkának, az autós bal hátsó futóműve megsérült, ezért kénytelenek voltak feladni az 54. Mecsek Rallyt.

Tarthatatlan Ostberg

A kiváló formában lévő Ostberget a lengyel Grzegorz Grzyb, valamint a magyarok közül Hadik András és Bútor Róbert igyekezett tartani. A norvég kettős előnye azonban fokozatosan nőtt, így a hajrában már látszott, hogy ezen a napon nem lehet őket megfogni. A norvég ralis ebben az esztendőben először tudott győzni magyar bajnoki futamon.

– A nap végére kezdtük megismerni a gyorsasági szakaszokat, ahol a pálya szinte teljesen felszáradt, ami szintén hozzájárult az egyre jobb eredményeinkhez. Jól teljesítettünk, nagyon boldog vagyok, hogy végre a magyar bajnokságban is eredményesek tudtunk lenni – értékelt a célban Mads Ostberg.

Az 54. Mecsek Rallyn a WRC-vel bemutatkozó Bútor Róbert és Tagai Róbert lett a második. A kettős végig az élmezőnyben ralizott, de a futam utolsó körében tudta megszilárdítani az ezüstérmes pozíciót. A verseny értékelésébe ugyan beleszámított a teljesítményük, a bajnokságban viszont az ORC-ben értékelték őket, így a bajnoki pontok szempontjából a címvédő Hadik András, Kertész Krisztián duó ismét remekelt. A DVTK párosa ugyan egyetlen gyorsaságit sem nyert meg, viszont végig a legjobbak között ment, ami újabb jó eredményben mutatkozott meg.

Eredményes Hadik

– Nehezen kezdődött a verseny, mert a sötét szakaszon volt egy-két meleg helyzetünk – tekintett vissza az 54. Mecsek Rally elejére Hadik András. – Nedves és faleveles volt az út, de szerencsére sikerült bekanyarodnunk. Másnap ezért egy kicsit óvatosabb voltam, de az tisztán látszott, hogy ezekre a körülményekre még tesztelnem kell az autóval. Próbáltunk gyorsulni, egy-két dolgot változtatni, folyamatosan kerestem annak a lehetőségét, hogy minél többet hozzak ki az autóból. A végén derült ki, hogy az első és a második körben elgumiztuk magunkat. Nem baj, ilyen a rali. Értékes pontokat gyűjtöttünk, és megőriztük a helyünket az éves abszolút első helyén. Tesszük a dolgunkat tovább, hiszen nincs sok időnk a folytatásig.

Való igaz, hiszen az év ezen részében háromhetente következnek egymás után a futamok. A Mercarius Rally1 Bajnokságban július közepén újabb megmérettetés következik, méghozzá murvás borításon. A mezőny ugyanis legközelebb a Balaton-felvidéken találkozik, az ugyancsak hagyományos Veszprém Rallyn.


Az 54. Mecsek Rally végeredménye:

1. Mads Ostberg, Torstein Eriksen (norvégek, Citroen C3 Rally2) 1:12:07,1

2. Bútor Róbert, Tagai Róbert (Citroen C3 WRC) +25,9

3. Hadik András, Kertész Krisztián (Ford Fiesta R5 MK II) +33,6

4. Grzegorz Grzyb, Adrian Sadowski (Skoda Fabia Rally2 EVO) +38,2

5. Velenczei Ádám, Bacigál Igor (Skoda Fabia R5 EVO) +1:38,3

6. Klausz Kristóf, Csányi Botond (Skoda Fabia Rally2 EVO) +2:35,7

(A borítóképen: Hadikék eredményesen zárták a pécsi hétvégét)

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!