Öttusa

2021.05.13. 19:30

Nincs rástresszelve a hazai vk-fináléra Guzi Blanka

Guzi Blanka az öttusa világkupa-sorozat székesfehérvári döntőjében áll rajthoz.

Berecz Csaba

20200429 Kistokaj fotó: Kozma István KI Észak-Magyarország Guzi Blanka öttusázó kistikaji otthonában folytatja még mindig az edzéseit.

Fotó: Kozma István

Az országonkénti maximumlétszám, vagyis hat magyar versenyző, 3 női és 3 férfi vesz részt a Székesfehérvárott csütörtökön kezdő öttusa világkupa-döntőben, amelyre a sorozat eddigi állomásain legjobban szerepelt 36-36 sportoló kapott meghívást. Mivel a szűk elitmezőny indul, emiatt nem rendeznek selejtezőket, a lebonyolítás eltér a világkupa eddigi versenyeitől. A hölgyek délelőtt a körvívással kezdenek, az urak ugyancsak a csütörtöki napon, délután lépnek pástra, hogy ezt a számot maguk mögött hagyják. A női verseny további tusáit, az úszást, a lovaglást és a kombinált számot (futás-lövészet) pénteken rendezik meg, a férfiakra ugyanennek a teljesítése szombaton vár.

Főpróba

Ez a lebonyolítás megegyezik az olimpiai programmal, úgyhogy a már kvótát szerzett sportolók számára egyfajta főpróbaként szolgál, akiknek pedig még nincs kvótájuk Tokióra, azok itt növelhetik kijutási esélyüket, ugyanis az olimpiai kvalifikációs verseny része ez a viadal, és akik itt jól szerepelnek, – mivel a vk-döntőben 1,5-ös szorzóval lehet pontokat kapni a helyezésekért –, azok javíthatnak ranglistás helyezéseiken.

Ez a világkupadöntő tulajdonképpen az utolsó előtti világverseny az ötkarikás játékok előtt, ugyanis már csak a június 8–14-e között Kairóban sorra kerülő világbajnokság marad az öttusázók számára, hogy helyet szerezzenek az olimpia mezőnyében. Magyarországnak eddig egy-egy férfi és női kvótája van, Demeter Bence és Kovács Sarolta révén, és ehhez mindkét nemnél még 1-1 indulási jog szerezhető, ugyanis országonként maximum 2 résztvevője lehet az öttusa versenyek 36-36 fős tokiói mezőnyének.

A magyar indulók

A fehérvári világkupa-döntőben Magyarországot a férfiak között Kasza Róbert, Marosi Ádám és Kardos Bence képviseli. Előbbi két sportoló a világkupa-ranglistán, és nem mellékesen az olimpiai pontversenyben is a legjobb 10 között van, és mindkettőjüknek nagy esélye van a kvótaszerzésre, de ebben Kardos Bencét sem lehet leírni, mert egy jó versennyel megelőzheti hazai riválisait.

A nőknél Gulyás Michelle, Alekszejev Tamara és Guzi Blanka képviseli hazánkat. Közülük a legutóbbi, Szófiában megrendezett világkupa-futamon győztes Gulyás az előkelő 5. helyen áll az olimpiai pontversenyben, és ha most zárnák a ranglistát, akkor olimpiai kvótát kapna. Mivel azonban még a vk-döntő mellett a világbajnokság is hátravan, ezen a két megméretésen Alekszejevnek és Guzinak is van reménye arra, hogy előzzenek, de ehhez brutálisan jól kellene menniük.

A megyei résztvevő

– Köszönöm, jól vagyok, és már nagyon várom a versenyt – válaszolta megkeresésünkre Guzi Blanka, a miskolci Swimming PC öttusázója. – Azt érzem, hogy jó fizikai formában vagyok, és remélem, ennek a versenyen is lesz látszatja. Az lesz életem első világkupadöntője, és ha egy picit visszanézek, az látszik, hogy viszonylag rövid idő alatt tettem meg az idevezető utat, a sportághoz való csatlakozásom óta. A pandémia időszakában, a tavalyi év végéig, amikor versenyek híján befagytak a ranglistahelyezések, jó volt rá-rá nézni az olimpiai kvalifikációs ponttáblázatra, de az elmúlt néhány hónapban történt egy s más. Tokiótól távolabbra kerültem, tulajdonképpen el is engedtem ezt az álmot, úgyhogy most nincs rajtam teher, nem vagyok rástresszelve erre a versenyre. Azon leszek, hogy élvezzem a világkupadöntőt, úgy, hogy közben azért igyekszem kihozni magamból a legtöbbet.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!