rali

2021.05.17. 08:30

A végén fordított a cseh

Hadik András és Jan Kopecky külön csatájáról szólt a Q8 Oils Ózd–Eger Rally.

Marosréti Ervin

Fotó: ME

Óriási küzdelem, tizedekre menő csata jellemezte a magyar ralibajnokság hétvégi futamának első versenynapját. Az Ózd–Eger Rallyn egyetlen szakaszt sem nyert, de végig megbízhatóan versenyzett Hadik András, így szombaton bezsebelte a napi győztesnek járó pluszpontokat. Az észak-borsodi város környékén hat gyorsaságit teljesített a mezőny, melyből az első négy szakaszon Turán Frigyes és Bagaméri László dominált. Négyből négyet nyertek, az utolsó körre azonban megérkezett az eső, ami átrendezte az elejét. Az első néhány autó még megúszta az égi áldást, a többiek viszont nem. A DVTK címvédő kettőse a hajrában kilenc tizedmásodperccel átvette a vezetést.

– Egész nap lőtávolban voltunk, de egy kicsivel mindig elmaradtunk attól, hogy szakaszt tudjunk nyerni – mondta őszintén Hadik András. – Ettől függetlenül soha nem volt nagy a lemaradásunk, mert tizedek vagy egy-két másodperc döntött csupán valamennyi gyorsaságin. A záró körben Királdon azonban leszakadt az ég, ebből pedig jól jöttünk ki. Az előnyünk azonban elenyésző, egész biztos, hogy vasárnap tovább folytatódik a komoly küzdelem az élmezőnyben.

A Q8 Oils Ózd–Eger Rally szombati napjai után második helyen a csehek világbajnoka, Jan Kopecky állt, míg a kiválóan versenyző Turán Frigyes harmadikként várta a folytatást. Turán a hatból négy szakaszt megnyert, de a lezúduló eső negatívan befolyásolta az eredményét, így 3,3 másodperc hátránnyal zárta a verseny első felét.

Heves megye útjain, aszfaltos pályákon és szakadó esőben kezdte meg a záró napját a magyar bajnokság mezőnye. Az első három gyorsaságin a hírek egyértelműen Turán Frigyesről szóltak. Bátor és Pétervására között több mint öt másodperccel nyerte meg a szakaszt, majd szoros küzdelemben Siroknál is a leg­gyorsabbnak bizonyult, ezzel összetettben átvette a vezetést. Szarvaskőnél azonban a nagy tempó visszájára sült el, Turánék ugyanis árokba estek, így kénytelenek voltak feladni a küzdelmet.

Hadik az élen

Ezután ismét Hadik András állt a futam élére, de nem nyugodhatott meg, hiszen Jan Kopecky szorosan ott loholt a nyakán. Az abszolútban harmadik helyen álló norvég világbajnok Mads Ostbergnek technikai gondjai adódtak, így a hajrában gyakorlatilag kétesélyessé vált a verseny.

– Sajnos nincs reális esélyünk arra, hogy harcban legyünk a győzelemért – árulta el Mads Ostberg. – Ennek az az oka, hogy a motorból elment minden erő. Azért szurkolok, hogy be tudjuk fejezni a versenyt, hiszen egész hétvégén keményen dolgoztunk, remélem, sikerülni fog.

Hadik András és Jan ­Kopecky között az utolsó kör előtt csupán bő öt másodperces különbség volt, ami izgalmas hajrát ígért.

– Egész nap esőben mentünk, de ha elállt, akkor is vizes, saras maradt a pálya – mondta immáron Egerben Hadik András. – Éppen ezért alapvetően vizes beállítással jöttünk ki a szervizből, de a többség hozzánk hasonlóan ezt választotta. Úgy gondolom, hogy minden rendben lesz. Nagyon komoly a küzdelem, egy pillanatra sem lehet megnyugodni, de bízom benne, hogy sikerül megnyernünk a második idei versenyünket is.

A futam végén Kopecky mindent megtett annak érdekében, hogy fordítson, az utolsó körben, ami a világbajnoknak óriási csatában össze is jött. Az utolsó két szakaszt szűken megnyerte, így végül 2 másodperccel győzött az esztendő második viadalán. Hadik András azonban a második helyezéssel és a pluszpontokkal továbbra is őrzi vezető helyét a hazai sorozatban. A sárospataki Csomós Miklós is élete egyik legjobb teljesítményét érte el, hiszen abszolútban a harmadik helyen zárta a borsodi-hevesi futamot.


A Q8 Oils Ózd–Eger Rally végeredménye

1. Jan Kopecky, Jan Hlousek (Skoda Fabia Rally2 EVO) 1:14:53,6 óra

2. Hadik András, Kertész Krisztián (Ford Fiesta R5 MK II) +2,0 mp.

3. Csomós Miklós, Nagy Attila (Skoda Fabia R5) +44,2 mp.

4. Mads Ostberg, Torstein Eriksen (Citroen C3 Rally2) +44,2 mp.

5. Klausz Kristóf, Csányi Botond (Skoda Fabia Rally2 EVO) +48,8 mp.

6. Velenczei Ádám, Bacigal Igor (Skoda Fabia R5 EVO) +1:39,0 perc.

(A borítóképen: A Hadik András, Kertész Krisztián páros második lett)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!