DVTK

2021.04.30. 08:30

Az NB II. szélén a DVTK

Véget ért a Diósgyőr győzelmi szériája, az elmaradt siker miatt már vasárnap kieshet.

Berecz Csaba

Miskolc 20210429 Labdarúgás NBI NB' DVTK Diósgyőr Újpest UTE Foto Árvai Károly Nemzeti Sport ASMIR SULJIC YOHAN CROIZET ROSHI ODISE

Forrás: Nemzeti Sport

Fotó: Árvai Károly

Diósgyőri VTK – Újpest FC mérkőzést rendeztek csütörtökön, a labdarúgó NB I. 32. fordulójának keretében, Diósgyőrben. Még nézők nélkül, ugyanis a pandémia miatt tavaly novemberben zárt kapussá vált bajnokik újranyitását a kormány ahhoz kötötte, hogy meglegyen a négymilliomodik beoltott hazánkban. Mivel ez a célszám szerda estére nem realizálódott, így a csütörtöki meccsre még nem mehettek be azok a drukkerek, akik rendelkeznek védettségi igazolvánnyal (a nyitás után ez az egyik feltétele a mérkőzések látogatásnak a jegyváltás mellett). A Diósgyőr – Újpest bajnokiból azért lett hétközi összecsapás, az ugyancsak tegnap megrendezett, lapzártánk után véget ért MTK Budapest – Mol Fehérvár FC bajnokival együtt, mert az újpestiek a fehérváriakkal hétfőn este Magyar Kupa-döntőt vívnak, és így a finalistáknak lesz idejük felkészülni a presztízscsatára.

Három és egy

A diósgyőri összecsapás két résztvevője számára egyaránt fontos volt a pontszerzés a tegnapi mérkőzésen, de amíg az Újpestnek már a döntetlenért járó 1 pont is a bennmaradás beteljesülését jelentette volna, ezzel szemben a Diósgyőrnek a győzelemért járó három pontra volt szüksége, hogy életben tartsa jövő évi NB I.-es indulási reményeit.

Az Újpest FC az előző fordulóban az MTK Budapest ellen, hazai pályán 3–1-es vereséget szenvedett kezdőcsapatából öten (Beridze, Mitrovic, Kastrati, Onovo, Koutroumpis) eltiltás miatt hiányoztak, Simon K. és Banai pedig csak a kispadra került. Így mindössze négyen maradtak az öt nappal ezelőtti 11-ből (Ristevski, Csongvai, Antonov, Tallo), és hét új arcra (Pajovic, Pauljevic, Baosic, Croizet, Máté Zs., Szakály P., Perosevic) várt az, hogy elérje a remélt pontszerzést.

A DVTK viszont egymás után harmadszor is ugyanazzal a kezdővel állt fel. A múlt szombati, Kisvárda MG elleni idegenbeli 1–0-s győzelem után nem volt oka a változtatásra a piros-fehérek szakvezetőjének, már csak azért sem, mert csapata a zsinórban szerzett három győzelemmel érkezett erre a fontos meccsre.

A két csapat találkozójának az adott némi pikáns ízt, hogy novemberben az újpestiek nem utaztak el Miskolcra. Koronavírusos megbetegedések miatt lemondták a meccset, és mivel a DVTK nem ment bele a halasztásba, így akkor a piros-fehérek játék nélkül jutottak 3 ponthoz, a labdarúgó-szövetség versenybizottságának döntése értelmében 3–0-s gólkülönbséggel (ezt februárban egy 1–0-s hazai győzelemmel bosszulta meg a lila-fehér gárda).

Laposság

A meccs 3. percében a hazaiak reklamáltak büntetőért, nem alaptalanul, ugyanis a 16-oson belül Szakály P. meglökte Pikket, de Andó-Szabó játékvezetőnél ez a kontakt nem ért 11-est. Ha már lehettek volna nézők a meccsen, és több ezer ember előtt kellett volna döntenie, a videóbíró előtti világ utolsó fejezetének egyikében, talán másképp történt volna minden. Így viszont 0–0-s állásnál fejelte Gorzav szögletét a léc fölé Vanecek, és ugyanilyen eredménynél, gyors válaszként, Antonov bombázott távolról az oldalhálóba. Fertályóránál ismét egy távoli lövéssel próbálkozott az Újpest, Perosevic lökete meg is lepte Melanicát, akiről ugyan kipattant a laszti, de a közelében csak diósgyőri játékos volt. A 21. percben Roshi előtt adódott gólszerzési lehetőség, miután Grgic jobb oldali beadását követően elcsorgott hozzá, a túloldalra a játékszer, de 13 méterről a kapu közepét, illetve az ott álló Pajovicot találta el. A folytatásban ellaposodott a meccs, a csapatok egymás hibáira vártak, de a mindkét oldalon túlerős védekezésben nem nagyon volt ilyen, olyan, amiből helyzet lehetett volna, pedig hoszszú perceken át nem. Aztán nagy sokára, a 38. minutában Grgic beadását Vanecek kapásból lőtte a bal kapufa mellé, a túloldalon pedig Antonov durrantott a ketrec fölé. A 40. percben a meccs addigi legnagyobb helyzete maradt ki: Polgár remekül tört be a 16-oson belülre, ám a Suljictól visszakapott labdát nem találta el, ziccerben lyukat rúgott. Ám a játékszer továbbcsorgott Vanecek elé, aki tisztán, 6 méterről lőhetett kapura, ám kísérlete gyengére sikerült, Pajovicban halt el. Néhány másodperccel később Perovic bal oldali lövése Milovicon megpattanva ment szögletre, az oldalhálóba.

Meddő fölény

Azt, hogy a 47. életévét éppen a meccsnapon betöltő Zoran Zekic, a hazaiak szakvezetője mennyire nem volt elégedett csapata első félidei játékával, jelezte, hogy a szünetben három játékosát is lecserélte, Marin mellett az előző fordulókban nyerő energiabombának bizonyult Drazic és Molnár G. is beállt. Utóbbi két labdarúgó négy perc meló után össze is hozta az első helyzetét, ám a 16-oson belül Molnár G. elől Máté Zs. végül tisztázott. Aztán Croizet veszítette el a fejét, gyors egymásutánban kétszer is sárga lapot érő faultot követett el, ám a játékvezető nem villantott, így nem csökkent a vendégegyüttes létszáma. Az 57. percben Molnár G. kapott egy kiugratást, ám Pajovic kapus kifutva felszedte előle a lasztit. A DVTK birtokolta többet a labdát, az Újpest ritkán jött ki a saját térfeléről. A hazai aktivitás Marin távoli, a pályát a kapu fölött elhagyó sistergősében öltött testet, aztán jött egy hosszabb hazai meddő fölény. A piros mezesek keresték a rést a fővárosiak védőfalán, de nem találták. Márkvárt beküldése után sem, úgyhogy a 77. minutában belső védőjét, Soldót cserélte támadóra Zekic edző. Ivanovski érkeztével kétcsatáros játékra állt át a Diósgyőr. A 84. percben Drazic előtt adódott gólszerzési lehetőség, de a Molnár G. által elé fejelt labdát az égbe lőtte. Több lehetősége azonban már nem akadt a hazai együttesnek, hiába ment Milovic is előre a kapu elé, ami miatt Márkvárt volt az utolsó ember középen, nem sikerült gólt szerezniük. Az Újpest a hoszszabbításban, a 92. percben Tallo révén pluszban még két pontot intézhetett volna magának, de Malenica bemutatott egy bravúrt, hogy csapatának legyen még esélye az utolsó másodpercekre. A DVTK gól azonban nem jött össze, a döntetlennel az Újpest FC bebiztosította bennmaradását az NB I-ben.

Többnyire mezőnyjátékkal teltek a percek
Fotó: Árvai Károly / Nemzeti Sport

A DVTK pedig már vasárnap kieshet az NB II-be, ha a Budapest Honvéd megveri a már biztos kieső Budafoki MTE-t (a Zalaegerszegi TE FC ugyan 3 pontra van a DVTK-tól, de ha ki is kapnának otthon a Kisvárda MG-től, a gólarányuk sokkal jobb, mint a Diósgyőrnek, nekik +1, a DVTK-nak -15).


Diósgyőri VTK – Újpest FC 0–0

Diósgyőr, zárt kapuk mögött. V.: Andó-Szabó (Medovarszki, Horváth R; Pintér, Németh Á.).

DVTK: Malenica (6) – Polgár (4), Milovic (6), Soldo (6), Pikk (4) – Grozav (4), Max (5) – Grgic (6), Suljic (4), Roshi (4) – Vanecek (5). Vezetőedző: Zoran Zekic.

Újpest FC: Pajovic (6) – Máté Zs. (6), Baosic (6), Ristevski (6) – Pauljevic (6), Csongvai (5), Croizet (4), Szakály P. (5), Antonov (5) – Perosevic (5), Tallo (5).Vezetőedző: Michael Oenning.

Csere: Roshi helyett Molnár G. (6) a 46., Pikk helyett Marin (5) a 46., Vanecek helyett Drazic (5) a 46., Perosevic helyett Bacsa (-) a 66., Suljic helyett Márkvárt (-) a 70., Soldo helyett Ivanovski (-) a 77., Croizet helyett Bjelos (-) a 82., Pauljevic helyett Simon K. (-) a 91. percben.

Sárga lap: Croizet a 24., Antonov a 37., Perosevic a 45. percben.

Zoran Zekic: – Tudtuk, hogy nagyon nehéz mérkőzés vár ránk, mert óriási nyomás van a csapaton. Lassú tempóban kezdtük a mérkőzést, alacsony energiaszinten játszott a csapat. Néha jó játék nélkül, villanásokkal is lehet meccset nyerni, ez hiányzott az egész tavasszal. Hiába voltak olyan mérkőzéseink, amikor 3-4 helyzetünk volt, nem sikerült ezeket gólra váltani. Van néhány olyan támadónk, aki egyáltalán nem rúgott gólt a tavasszal. Volt különbség az előző meccsekhez képest, ma nem voltunk kellően agresszívek, lassú volt labdás játékunk. Az Újpest 10 játékossal védekezett, az ilyen csapatok ellen több kreativitás kell. Az első félidőben az nem működött jól, hogy Tallo szabadon vehette át a labdát, hamar meg tudták játszani. A szélső védőknek is többször kellett volna fellépni, támadni az ellenfelet. Igaz, ez a második félidőben már jobban ment. Az első félidő után három cserét is végrehajtottam, ezt megtehettem volna akár 20 perc játék után is. Sajnos, nagyon hiányzott az, hogy Molnár G. 45 percnél többet még nem tud játszani. A legnagyobb gond, hogy a mostani eredmény után még annyira sem magunktól függ a sorsunk, mint eddig. Meglátjuk, hogy alakul a többi eredmény.

Michael Oenning: – A célunkat elértük, amiért ma jöttünk, nagyon fontos pontot szereztünk. Kicsit olyan, mintha megnyertük volna ezt a meccset, mert a döntetlennel százszázalékosan bebiztosítottuk a bennmaradást, és ez nagy lökést adhat a kupadöntő előtt. Ha ez nem így lett volna, akkor most sokkal nehezebb helyzetben lennénk. Ezen a meccsen jó volt a csapatszellem, annak ellenére, hogy szokatlan összeállításban játszottunk. Nem volt könnyű feladatunk, mert a DVTK nagy nyomás alá helyezett minket, éppen ezért döntöttem úgy, hogy az utolsó 20 percben visszaállunk, a védekezésre koncentrálunk. A Diósgyőrnek volt ziccere, lehetősége arra, hogy gólt szerezzen, és néha a szerencse is kell, hogy megússzuk, ma volt szerencsénk. Bátor játékot mutatott a csapat, és sokat érő 1 pontot szereztünk.

(A borítóképen: Nagy küzdelmet vívtak, de gólképtelenek maradtak a csapatok)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!