rali

2021.03.09. 09:45

Miskolcon indul a bajnokság

A vírushelyzet miatt változás történt a ralisok versenynaptárában, csúszik és változik a szezonnyitó helyszíne.

Marosréti Ervin

Fotó: Marosréti Ervin

Az esztendő elején kiadott, majd elfogadott éves menetrend szerint március végén Salgótarjánban találkozott volna először a teljes hazai szakág. A magyar bajnokság nyitófutama mellett az idei Salgó Rally is része lett volna a Közép-Európai Zóna (CEZ) sorozatnak is, ám a pandémia és a néhány nappal ezelőtt meghozott kormánydöntések felülírták az elképzeléseket.

Lépni kellett

A tavalyihoz hasonlóan ismét változtatni kellett a korábban kiadott programon, hiszen a március 22-éig érvényben lévő szigorítások után nagy biztonsággal nem lehet megmondani, hogy mi lesz a következő hétvégén. Az MNASZ, a szakág vezetése és a rendező ezért úgy döntött, hogy a nógrádi futamot nyár elején tartják meg, a 2021-es bajnoki rajtot pedig április közepén Miskolcon bonyolítják le.

– Mindennel készen álltunk a Salgó Rallyval kapcsolatban, sőt a miskolci és az ózd–egri hétvége szervezésével is jól álltunk – tette hozzá a Kelet-Autósport miskolci irodájában Adamovits Márk főszervező. – A kormány intézkedéseihez azonban nekünk is alkalmazkodni kell, mindannyiunk érdeke, hogy végre magunk mögött hagyjuk ezt a vírusos időszakot. Éppen ezért döntöttünk a halasztás mellett, amit a lehetőségekhez képest még időben meghoztunk. Azt mindenképpen szeretném leszögezni, hogy a verseny nem marad el, csupán az időpontokat és a sorrendet variáltuk át. Természetesen tudjuk, hogy a versenyzőknek is nehezebb így tervezni, de nekünk is alkalmazkodni kellett a kialakult helyzethez.

Áprilisban Miskolc

Az újratervezett menetrend szerint az idei magyar bajnokság április közepén Miskolcon kezdődik, az előzetesen is megadott hétvégén. Rá egy hónapra Ózdon és Egerben csatázik egymással a mezőny, az év elején elfogadott naptárhoz képest két héttel hamarabb. A most elhalasztott Salgó Rally új időpontja pedig június 4–5-e. Utóbbihoz csatlakozik egy Rallye3-as viadal is, amelyet Parádon bonyolítanak le.

A Kelet-Autósport által beadott és az MNASZ által elfogadott rendezvények közül az Eb-futamnak számító Nyíregyháza Rally időpontja nem módosult, az idei ERC-versenyt az október 23-i hétvégén rendezik meg a szabolcsi megyeszékhelyen és a Zemplén útjain.

– Az elektronikus felületre eddig beérkezett nevezéseket természetesen töröljük, az új versenykiírás megjelenésekor pedig újraindul a felület – tette hozzá Adamovits Márk. – Nagyon bízom benne, hogy ezzel a döntéssel egy kis időt nyerünk, és ugyancsak remélem, hogy április közepén már nemcsak versenyzőket, hanem a közönséget is fogadhatjuk Miskolcon. A tavalyihoz hasonlóan az idei év is kiszámíthatatlanul kezdődik, de nincs mit tenni, ismét alkalmazkodni kell a kialakult helyzethez.

Egy kérdőjel

A magyar bajnokságot egyébként 2021-ben hét verseny alapján értékelnék. A jelenlegi állás szerint tehát a miskolci szezonnyitó után az Ózd–Eger, majd a Salgó Rally következik. Az év középső részében a Mecsekbe, majd Veszprémbe látogatnak a párosok, októberben pedig Nyíregyháza és Zemplén az úti cél. Csupán egyetlen kérdőjel látszik, hogy az augusztusi Vértes–Mór vagy a decemberi Mikulás Rally kap bajnoki futam minősítést. Itt a szakág egyeztetése folyamatos az események rendezőjével.

A Miskolc Rally egyébként 2017 után lesz ismét szezonnyitó ebben az esztendőben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!