röplabda

2021.01.25. 09:30

Megvan az első győzelem

Nemcsak pontot szerzett, hanem 11. bajnokiján az első sikerét is begyűjtötte a DVTK röpicsapata.

Berecz Csaba

Fotó: Kozma István

A női röplabda Extraliga 8. fordulójának keretében lépett pályára szombaton este a Diósgyőri VTK együttese. A piros-fehérek hazai környezetben, a miskolci városi sportcsarnokban a Szent Benedek RSA gárdáját látták vendégül. A találkozó előtt az volt a kérdés, hogy az addig nyeretlen, utolsó helyen álló DVTK megszerzi-e első pontját, pontjait, megközelíti-e a bajnoki tabellán közvetlenül előtte álló, Miskolcra 7. helyezettként érkezett balatonfüredi együttest.

Mojca bemutatkozott

A hazai csapat alaposan bekezdett, az új igazolás, a szlovén Mojca ellenállhatatlanul játszott, szinte minden megmozdulásából pont született (4–1). A diósgyőriek a hálónál, védekezésben is nagyon jól dolgoztak, és úgy elléptek, hogy a balatonfürediek szinte nem hittek a szemüknek. 9–3-as hazai vezetésnél a vendégek edzője időt kért, és valami jót mondhatott, mert Vacsi vezérletével zsinórban négy pontot szerzett csapata (9–7). És ez volt az a pont, ahol a hazai szakvezető is szünetért folyamodott. Ez a pauza pedig a DVTK-n segített, és ha kevesebb lett volna a pontatlan ütés, még jobban elmehettek volna a fehér mezesek (13–9). Egy ideig jól haladtak a vendéglátók a szettgyőzelem felé, ám 16–11 után három füredi pont született, és emiatt kikérte második idejét Toma edző.

A visszatérést követően Zen ászt nyitott (16–15), de válaszként Mojca ütésből, Kiss E. pedig sáncból volt eredményes, és miután Vacsi belehibázott egy támadásba, a Füred is időt kért (19–15). A szusszanás után a balatoniaknak volt egy pontatlan ütésük, de nem adták fel, keményen küzdöttek (20–18). Ám innen három nagyon fontos pontot szerzett a hálónál jól mozgó Diósgyőr (23–18), a szettet pedig Horton zárta le, szélső ütőből eleresztett bombájával (25–18).

58 pont

A második játszma elején 2 pontot termeltek a vendégek, a piros-fehérek 3-3 után vették át a vezetést, a fürediek csak a zsinórban jött négy hazai egység után tudtak eredményesek lenni. Sok munkával és egy kis szerencsével előbb utolérték a DVTK-t, majd egy ász nyitással előztek (7–8). Jött is a hazai időkérés. A vendég sánc mögé beejtett két labdával jött fel egálra a pályaválasztó, Horton lökete után pedig újra náluk volt az előny (11–10). Aztán meg a Szent Benedeknél (12–13), és mivel határozottabb volt a vendégek játéka, tovább gyarapították pontjaikat. 14–17-nél ismét időt kért a DVTK, de Mojcára már nagyon figyeltek a balatoniak, miközben fontos lépéseket tettek a játszmagyőzelem felé (14–22). A hazai szakvezető a kispadról behozta Beddingfiel­det és Sitkut, és ezzel a csapat elindult felfelé. Olyannyira, hogy még vendég időkérésekre is szükség volt (19–23, 21–23), de egyik sem igazán használt, a Diósgyőrnek sikerült a sírból visszahoznia a szettet (24–24). Hihetetlen izgalmak közepette ért véget a játszma, a piros-fehérek is megszerezhették volna a részsikert (27­–26), ám ez végül a vendégeknek jött össze, a sokadik szettlabdájukból (28–30).

25–22, kétszer

A harmadik menet elején Hortonnak voltak remek villanásai, tulajdonképpen ezek játszottak jelentős szerepet abban, hogy 7–6 után eltávolodott a hazai gárda. 11–6-nál a vendég edző időt kért, és mivel az ő szempontjukból alakult jobban a folytatás, kisvártatva Toma Sándor is pauzát jelzett (12–11). Utóbbi szünet az ő csapatára hatott kedvezőbben (16–12). Az ekkor összeszedett előnyét őrizgette a DVTK, a 3-4 pontos fór akkor csökkent le, amikor Hortonnak a hálóra vágott labdája kiperdült a pályáról. Hazai időkérés volt műsoron 19–17-nél, a vendégeknek kétszer sem sikerült egyenlíteniük, és amikor megint három egység lett a pályaválasztó előnye, a fürediek edzője kikérte második idejét (22–19). De a feltámadás nem jött nekik össze, a többet vállaló hazai gárda nyerte a szettet (25–22), és ezzel 1 bajnoki pontot már magáénak tudhatott.

A negyedik játszma elején még a Szent Benedek állt jobban (2–4), aztán volt 5–4 és 10–7 is, utóbbi Szajkó jó sáncával. 12–10-nél a hazaiak új görög játékosa, a nagyon hasznosan játszó Kountoura ért el szép és az ellenfelet demoralizáló pontot a hálónál, majd sáncolt jól, és jött is a vendég pauza (14–10). Aztán Kiss E. ért el újabb értékes pontot, majd Horton remek blokkot adott, így 20–14-nél jött a második vendég pauza. Lelkiekben sokkal előrébb járt ellenfelénél a Diósgyőr, de a Füred összekapta magát, Mojca ász szervája után szereztek 3 pontot, ami miatt hazai időzés következett (21–17). De aztán jöttek hibák is a kék mezesek részéről, ám miután Horton levágta a labdát az ellenfél térfelére, elérhető közelségbe került a meccsgyőzelem. Nem volt könnyű ezt behúzni, 24–19 után volt 24–21 is, a hazai időkérésnél, de Kountoura labdaérintésével véget ért a nagy küzdelem (25–22). A DVTK a 2020/21-es évadban a 11. meccsén megszerezte első győzelmét, és egy pontjait is, rögtön hármat.


Diósgyőri VTK – Szent Benedek RA 3:1 (18, -28, 22, 22)

Miskolc, zárt ajtók mögött. V.: Csizmarik, Jámbor.

Diósgyőri VTK: HORTON 22, Szajkó 7, KOUNTOURA 5, MOJCA 30, Kiss E. 7, Egri 2. Csere: DÖMSÖDI (liberó), Beddingfield 5, Sitku 1. Szakmai igazgató: Toma Sándor.

Szent Benedek RA: Vacsi 9, Herbin-Baker 4, Valdez 12, Zen 1, WHITE 16, N. SKORIC 17. Csere: Fáth (liberó), Vukoja 2, Szerényi 4. Vezetőedző: Milodanovic Andrea.

Toma Sándor: – Gratulálok a csapatnak, az utóbbi időben nagyon sokat dolgoztunk, hogy az új csapatszerkezetet kialakítsuk. A mai meccsen a lányok tiszta szívvel játszottak, örülök, hogy az új játékosok, Kountoura irányító poszton, Mojca pedig ütőben sokat tudott hozzátenni az eredményességhez, de ma mindenki megtette a magáét, a csereként beállt játékosok is éltek a lehetőséggel. Ilyen hőfokon kell dolgoznunk tovább, és bízom benne, hogy nyerünk még meccseket. Jó játékerőt képviselő Balatonfüred ellen sikerült nyerni.

Milodanovic Andrea: – Gratulálok a DVTK-nak. Nagyon jól igazoltak, és jól felkészültek ránk, nekünk viszont semmi infónk nem volt arról, hogy az új felállásban mire lesznek képesek. Lesz ez még másképp is, biztos vagyok abban, hogy vissza fogunk vágni. Ma nem a legerősebb csapatunkkal játszottunk, voltak hiányzóink, emiatt sem tartom realitásnak a vereséget.

(A borítóképen: Első győzelmüket aratták a piros-fehérek)

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!