dvtk

2020.12.14. 14:00

Utolsó helyre csúszott a DVTK

A kamu 11-es kivédése is kevés volt, ismét kikapott a Diósgyőri VTK labdarúgócsapata.

Berecz Csaba

Budapest 20201213 MTK DVTK NB1 labdarúgás mérkőzés foto Tumbász Hédi TUM Nemzeti Sport

Fotó: Tumbász Hédi, NS

A labdarúgó NB I. 14. fordulójának zárómérkőzésén, vasárnap este az MTK Budapest vendége volt a Diósgyőri VTK csapata. A vendégeknek ez volt az 1600. élvonalbeli mérkőzésük, és az összecsapás előtt az volt a kérdés, hogy az eddig elért 479 győzelmüket, a 422 döntetlenjüket vagy a 698 vereségüket növelik. Utóbbi eset a bajnoki mezőny kettészakadását vetítette előre.

A hazaiak szakvezetője, Michael Boris, 28 fős keretének 13 (!) játékosára sem számíthatott ezen a mérkőzésen. Sérülések és betegségek miatt a két kapuson, Varasdin és Somodin kívül Mezei, Nagy Zs., Palincsár, Pintér, Balázs B., Ramos, Katona, Baki, Bíró, Lencse és Kanta sem tudta vállalni a játékot. Nem mellékesen az MTK vezetőedzője sem ülhetett a kispadra pozitív koronavírus-teszteredménye miatt, így két segítője, Farkas Attila és Teodoru Vaszilisz irányította a kék-fehéreket a kispadról.

A fővárosi csapat összeállítása, az egy héttel ezelőtti, a Honvéd ellen elért idegenbeli 2–2-es meccshez képest három helyen változott, a védelemből Barna csak a kispadra került, Pintér pedig ugye keretben sem volt, ahogy a támadósorból Lencse sem. Emiatt Varju lett kezdő a hátsó alakzatban, és ugyanide Herrera, előre pedig Gera tért vissza, kihagyást követően.

A Diósgyőr ehhez képest sokkal jobb helyzetben volt. Ugyanis a hetek óta maródi Molnár G. és a múlt heti meccset is kihagyó Danilovic kapus és a támadó Drazic mellé „csak” Polgár iratkozott fel sérültnek. Utóbbi miatt változott egy helyen a piros-fehérek kezdőcsapata, az egy héttel ezelőtti, FTC elleni hazai 3–1-es vereség után Ivanovski került be a 11-be. Persze nem Polgár helyére a védelembe, hanem előre. A DVTK felállása is változott, a három belső védős játékot az új szakvezető, Geri Gergely négyfős hátsó alakzatra cserélte, és Márkvártot is idevéve összesen 5 támadó és 5 védekező labdarúgóval álltak fel a piros-fehérek. Érdekesség, hogy a vendégek kezdőjében nyolc olyan játékos kapott helyet, aki az országhatáron túl született.

MTK-fölény, DVTK-ziccer

Az első percek azt ígérték, hogy változatos és jó meccset játszik majd a két csapat, hiszen mind a két fél igyekezett támadó futballal előrukkolni. Ennek eredményeként az első kaput eltaláló lövést a DVTK hozta össze Ivanovski révén a 7. percben, de nem sokkal később, Mijatovic jó védése után Miovski is letesztelte Antal B.-t. Tíz perc egyenlőség után átvette a játék irányítását az MTK, a hazaiak szinte minden veszélyes akciójukat a bal oldalon vezették, Herrera és Prosser egyaránt nagyon aktív volt, Shestakovnak sok dolga akadt. A kék mezesek nyomása a kapu elé begyömöszölt labdák, és egy lesről elért találat formájában mutatkozott meg, a Diósgyőr ha akarta, ha nem, kénytelen volt mélyen védekezni. A labdaszerzések után viszont nem tudtak építkezni a piros-fehérek, a nagy távolságokra pontatlanok voltak a passzok, a széleken Hasani és Grozav halványkák voltak. Utóbbi hagyta aki a félidő legnagyobb helyzetét, miután szerencséje volt, ugyanis a 41. percben leshelyzetben nem mutatott aktivitást, ám a hazai kapu felé szálló labdánál az egyik védő nekifutott, és az MTK-játékos rövid fejesére lecsapva ziccerbe került, ám 8 méterről a jobb kapufa mellé durrantott. Az első játékrész érdekessége az volt, hogy hiába játszott fölényben és tűnt gyorsabbnak, agresszívabbnak a fővárosi gárda, komoly gólszerzési lehetőséget nem sikerült kialakítania, mert a DVTK lelkes védőjátékában mindig volt a megfelelő pillanatban közbelépő láb.

Kivédett 11-es

A második játékrészben folytatódott az MTK pressziója, aminek első, Antal B. által kézzel fogható jele, az 57. percben Gera nem túl erős közeli lövésének stop­polása volt. Pár perccel később már bravúrra volt szükség a vendégkapustól, amikor a Prosser jó kiugratásából ziccerbe kerülő Miovski lövését lábbal védte. A DVTK-nál ekkoriban is nagyon keveset volt a labda, a 68. minutában ismét Miovski lövését kellett hárítania a diósgyőri kapusnak. A fővárosiakra nagyon ráfért volna egy kis frissítés, de nem nagyon volt kit behozni, mert a kispadjukon nem volt jó állapotú minőség. A 70. percben Prosser csavart a bal kapufa mellé, majd nem sokkal később megint ő volt a főszereplő, akihez Bogár játékvezető csatlakozott, olyan szabálytalanságért ítélt 11-est, ami a büntetőterületen kívül történt. Antal B. azonban Cseke 11-esét is kivédte, megmentve ezzel csapatát a góltól, a sípos embert pedig a diósgyőri szurkolók átkától. Negyedórával a meccs vége előtt a frissen beállt Korbély jó elfutása és centerezése után Grozav a kapu torkában hibázta el a félidő első DVTK-lehetőségét. A 80. percben újra Gorzav ügyetlenkedett el egy helyzetet, ami után Márkvárt lövésébe léptek bele a védők. Aztán egy kontrából, a kitörő Schön vezette végig a lasztit a vendégek térfelén, ám szólója végén hiába húzta el a labdát Antal B. kapus mellett is, a jobb kapufa mellé bombázott. Az MTK azonban nem adta fel, még ráadásban is képes volt nyomást kifejteni, és ennek meg is lett a jutalma, Kata révén betalált, és teljesen megérdemelten szerezte meg a defenzív játékot mutató DVTK-val szemben a 3 pontot.

MTK Budapest – Diósgyőri VTK 1–0 (0–0)

Budapest, zárt kapuk mögött. V.: Bogár (Tóth II. V., Albert I.; Németh Á., Szilasi).

MTK Budapest: Mijatovic (6) – Ikenne-King (5), Varju (5), Tiago (6), Herrera (6) – Kata (6), Cseke (5), Dimitrov (5) – Gera (5), Miovski (6), Prosser (7). Vezetőedző: Michael Boris.

Diósgyőri VTK: Antal B. (7) – Shestakov (6), Karan (5), Hegedűs (6), Memolla (6) – Márkvárt (5), Max (5) – Hasani (4), Rui Pedro (4), Grozav (3) – Ivanovski (4). Vezetőedző: Geri Gergely.

Csere: Hasani helyett Korbély (-) a 73., Dimitrov helyett Schön (-) a 78., Rui Pedro helyett Iszlai (-) a 88., Gera helyett Barna (-) a 93., Prosser helyett Biben (-) a 95. percben.

Sárga lap: Grozav a 17., Max a 20., Dimitrov az 51., Memolla a 65. percben.

Gólszerző: Kata (1–0) a 91. percben.

Farkas Attila edző: – Két napja tudtam meg, hogy én fogok meccselni vasárnap. Szerencsére jól sikerült, végig irányítottuk a mérkőzést, nekünk voltak nagyobb helyzeteink. Kellemes meglepetésre, sokkal szervezettebben játszott a Diósgyőr, mint az utóbbi időben, de ettől függetlenül is úgy futballoztunk, hogy nyernünk kell. Kár, hogy rengeteg helyzetet kihagytunk, büntetőt is hibáztunk, de az utolsó pillanatban szerezett gól döntött, és ez volt ma a legfontosabb. Végig kapcsolatban voltam Michael Borisszal, aki mindenben segített, amit látott, gondolom, hogy átrendezte otthon a lakást a kihagyott helyzetek láttán. A sok hiányzó miatt több fiatal is megmutathatta magát, és mindennél többet mond, hogy Kata gólja döntött.

Geri Gergely: – Szomorú, hogy a végjátékban vesztettünk pontot, pedig akár nyerhettünk is volna. Magasan védekezve akartunk játszani, ehhez persze több futásra lett volna szükség. Úgy láttam, hogy minden játékosom nagyon akart, küzdött, de ez most csak ennyire volt elég. Biztos vagyok benne, hogy a mindennapi kőkemény munka meg fog térülni. Bízom benne, hogy lesz olyan idő is, amikor majd nyugodtan ülhetek a kispadon, és nem kell minden pillanatban bekiabálnom a pálya széléről. Az edzéseken már több dolog működött, remélem, ez a következő mérkőzésen vissza fog köszönni. Bízom benne, hogy ez már így lesz a Honvéd ellen is, szerdán, ahol pontot, pontokat szeretnénk szerezni.


Percek, események

72. perc: Prosser a bal oldalról próbált betörni a 16-on belülre, a büntetőterület előtt Shestakov lépett rá a labdára, a játékvezető pedig szabadrúgás helyett 11-est ítélt. A büntetőt Cseke végezte el, akinek a bal alsó sarokra tartó lövését Antal B. kivédte, és Miovski ismétlésnek is útját állta, ami után a vendégvédelem felszabadított.

91. perc: A hazai csapat kereste a rést a vendégvédelmen, Gera passzolta a labdát Katához, aki kissé jobbról, 20 méterről lőtt, bombája lepattant az ötös előtt, onnan pedig a kapu jobb alsó sarkába vágódott, 1–0.

(A borítóképen: A hosszabbításban lőtt góllal szerezte meg a győzelmet az MTK [kékben])

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!